Pénzért árulták a dalokat

Kiadatlan zenék lopásával vádolnak német hackereket

Kiadatlan zenék lopásával vádolnak két német hackert, akik ismert popsztárok számítógépeiről szereztek meg dalokat, amelyeket aztán az interneten pénzért árultak.

2010.12.03 19:42MTI

A vád szerint a német fiatalok Lady Gaga, Justin Timberlake, Kesha és Kelly Clarkson dalait lopták el. Az illegális internetes árusítással pedig a kiadókat arra kényszerítették, hogy a tervezettnél előbb jelentessék meg az ismert sztárok kislemezeit.

A Duisburgban élő 17 éves középiskolai diák és az állítólagos - Weselben élő 23 éves munkanélküli - bűntársa egy évvel ezelőtt egy trójai programmal jutott be a zenészek számítógépeire - közölte a duisburgi főügyész. A hackerek a lopott dalok eladásából mintegy 10 ezer euróhoz (2,8 millió forinthoz) jutottak.

A helyi média szerint Christian M, és az amatőr lemezlovasként DJ Stolen néven ismert Deniz A, zenészek, menedzserek és kiadók hivatalos címeire juttatta el az mp3-fájlokhoz csatolt trójai kódot. Az amatőr DJ az egyik sztártól még egy szexuálisan kompromittáló képet is letöltött, hogy ezt később zsarolásra használja.

A főügyész szerint a rendőrség akkor kezdte figyelni a hackereket, amikor az egyik Kelly Clarkson rajongó figyelmeztette a kiadót, hogy az énekes még meg sem jelent számai a netről már letölthetők.

Az egyik rendőrségi szóvivő elmondta: a több hónappal ezelőtt indult nyomozásban már ezer oldal gyűlt össze a fiatalok ellen, akiket ha bűnösnek találnak, akár öt év börtönre, vagy az okozott károkkal arányos, súlyos pénzbüntetésre számíthatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.