Kótyagos kiberbűn

Halálra untatják a hackereket

Kevés előrehaladás történt az ENSZ Bűnmegelőzési Világkonferenciáján a kiberbűn elleni fellépés ügyében.

2010.04.21 08:32virushirado.hu

Nem sok előrelépés történt a múlt héten a brazíliai Salvador da Bahia városban megrendezett XII. ENSZ Bűnmegelőzési és Bűnüldözési Világkonferencián, már ami a hackerek elleni fellépést illeti.

Az on-line pénzügyi csalások és főleg a banki trójaiak előállítása terén világelsőnek számító Brazília, mint helyszín úgy tűnik nem bizonyult elég inspirálónak a küldöttségek számára - amelyek jórészt azon vitatkoztak, hogy melyik kályhától induljanak el a netes csalások, a lehallgatás, a digitális adatok és az elektronikus eszközök manipulálása elleni hatékony, világméretű szabályozás megteremtése során.

Mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Spanyolország az európai államok közössége által kidolgozott, 2004-ben hatályba lépett Budapesti Egyezmény átdolgozott változatát javasolta az ENSZ kiberbűnözés elleni jogalkotásának megalapozásához. Az azóta tizenöt teljes jogú és 30 csatlakozott tagország által bevezetett elektronikus bűnözés elleni egyezmény a tengerentúlon is népszerű - Kolumbia például 2009-ben saját jogalkotásához adoptálta a szöveget, majd annak alapján között megállapodást Chilével és Mexikóval.

Brazília és Omán viszont egy 2008-ban félbemaradt ENSZ javaslat újjáélesztését támogatta a mostani konferencián, mert így a világméretű megállapodáshoz teljesen új szöveg-tervezet készülhetne, amely figyelembe tudja venni az egyes földrajzi régiók eltérő igényeit és szokásait. A konferencia résztvevőinek egy harmadik csoportja - amelynek álláspontját legmarkánsabban Lengyelország képviseli - a nemzeti szintű erőfeszítések fontosságát hangsúlyozza, mivel sok bűnüldöző szerv lemaradt a fejlett technológiák alkalmazása terén.

A lengyel álláspontot Angola, Botswana és Dél-Afrika is támogatja, azt remélve, hogy a globális megállapodás előtt így támogatást kaphatnak az ENSZ-től saját nyomozó hatóságaik fejlesztéséhez.

Az ENSZ sem egységes


Eközben más ENSZ tagszervezetek a saját szempontjukból kezelik a kiber-bűnözést: az UN-CTICF koordinációs munkacsoport például elsősorban a net terrorista célokra történő felhasználását kívánja megakadályozni.

Ez a feladat azonban nem teljesen fedi a kiberbűnözés témakörét, hiszen ide tartozik a szélsőséges ideológia népszerűsítése is, amelyet egyes országok tiltanak, míg mások szabadságjognak tartanak - miközben a vírusok terjesztését és a hálózati betörést a legtöbb helyen már bűncselekményként kezelik.

Az erős megosztottságot látva Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra hívta fel a résztvevőket, hogy a siker érdekében bátran és innovatívan tevékenykedjenek. A konferencián elmondott beszédében kijelentette, hogy a feljövőben lévő fenyegetések terén, mint a kiber-bűnözés és a globális méreteket öltő hamisítás, egy lépéssel meg kell előzni a bűnözőket. Ehhez az is szükséges, hogy a korrupció és a pénzmosás felszámolásával elzárják a fejlett bűncselekményekből származó pénzek eltüntetésének útját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.