Nem hekkeltek?

Kína tagadja a kanadai kormány elleni kibertámadást

Peking csütörtökön határozottan cáfolta azokat a kanadai beszámolókat, miszerint kínai szerverekről indítottak offenzívát a kanadai kormány számítógépes rendszere ellen.

2011.02.17 12:47MTI

A kanadai CBC csatorna szerdán számolt be a múlt hónapban történt, két gazdasági kulcsminisztérium - a pénzügyminisztérium és a kincstári hivatal - rendszerét ért kibertámadásról. Stockwell Day, a kanadai kincstári hivatal szóvivője megerősítette, hogy a hatóságok egy illegális behatolási kísérletet észleltek a tárca komputerhálózatában.

"Nincs jele annak, hogy a kanadaiakra vonatkozó bármiféle adatok veszélyeztetve voltak" - hangsúlyozta a CBC által idézett e-mail üzenetében a szóvivő. Day nem közölt semmit annak kapcsán, hogy a támadás nyomai kínai szerverekhez vezetnek vissza.

"Alaptalanok azok az állítások, melyek szerint a kínai kormány támogatja az informatikai kalózkodást" - szögezte le az üggyel kapcsolatban újságírók előtt Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) kínai külügyminisztériumi szóvivő, aki ennek kapcsán említést tett az internet Kínában tapasztalható óriási fejlődéséről, kiemelve, hogy már 420 millió kínai használja a világhálót.

"A kínai kormány fontosnak tartja a számítógépes hálózatok biztonságát, és kéri a komputer- és internethasználókat, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket és az előírásokat" - hangsúlyozta a külügyi tárca szóvivője.

A kanadai kémelhárítás rendszeresen panaszkodik Kínából és más országból kiinduló ipari kémkedési kísérletekre.

Múlt héten a McAfee amerikai számítógép-biztonsági cég azt közölte, hogy kínai hekkerek behatoltak több multinacionális olajvállalat számítógépes rendszerébe, megszerezve néhány pénzügyi dokumentumot és egyéb bizalmas információkat. 2010-ben a Google jelezte, hogy áldozatául esett kínai kiberügynökök támadásainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.