Nem veszhet el semmi

Emlékező szemüveget gyártottak a japánok

Gond nélkül megtalálható az elveszített távkapcsoló, mobiltelefon, de akár egy kalapács is egy új "csodaszemüveg" segítségével, amelyet a tokiói egyetemen fejlesztettek ki. A búvárszemüvegre emlékeztető készülék mindenről videofelvételt készít, amit lát a viselője. Az új találmányról a héten számoltak be a tokiói lapok.

2008.03.06 07:39MTI

A szemüveghez, amelyet a leleményes kémketyeréiről is híres 007-es ügynök, James Bond is megirígyelt volna, hordozható miniszámítógép csatlakozik. A kereséshez csak be kell vinni a rendszerbe az elveszített tárgy nevét. A számítógép szinte azonnal megtalálja azt a videofelvételt, ahol a keresett tárgy utoljára látható volt, és levetíti a szemüvegbe illesztett miniképernyőn.

A számítógép nem köti a neveket konkrét tárgyakhoz, és több, azonos névre hallgató különböző tárgyat is képes felismerni. A tokiói egyetem diákjai által elkészített kísérleti példány hatvan tárgy nevét képes megjegyezni.

Harada Tacuja, a fővárosi egyetem tanára az Aszahi Simbun című lapnak elmondta, hogy a csodaszemüveg gyártási technológiája az "emberszabású" robotok előállításában is hasznos lehet.

Áráról egyelőre becslés sem jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.