Óvszer nélkül is veszélytelen

Egészséges a virtuális erotika: baj nélkül vadászható a netpornó

Az ingyenes antivírus termékéről ismert cseh Avast cég felmérése szerint napjainkra alaptalanná vált az a régi feltevés, miszerint a pornó-weboldalak látogatása kiemelten veszélyes tevékenység lenne - legalábbis, ami a számítógépek biztonságát illeti.

2010.07.01 14:44virushirado.hu

Az Avast termékekben található Community-IQ modul által gyűjtött adatokból kiderül, hogy manapság minden egyes kártékony, felnőtt témájú honlapra legalább 99 másik, tisztes tartalommal bíró, de fertőzött webhely jut - a brit domén alatt bejegyzett vírusos lapokon például gyakrabban találkozni a főváros, London említésével, mint a sex kifejezéssel.

Ez egyébként nem csoda, hiszen az erotikus iparban sok pénz van, így az üzemeltetők igyekeznek nem elriasztani a lehetséges fizető-vendégeket. A hatóságok távoltartása végett szintén kerülik a jogilag támadható helyzeteket, mert évek óta attól tartanak, hogy előbb-utóbb online piroslámpás negyedekbe különítik el őket.

A néhány napja zöld utat kapott .xxx globális pornó-domén bevezetésével ez pár éven belül megvalósulhat. 

Marad azért mitől félni a neten

Technikai szemszögből nézve a fertőzések között a szkriptek és a JavaScript átirányításon alapuló, kártevő-letöltést indító támadások különösen elterjedtek. Ezek minden ötödik, veszélyesnek talált angol weblapon megtalálhatók - olyan helyeken is, amelyről a fogyasztók nem feltételeznék, hogy feltörték, mint pl. a brit Vodafone mobiltársaság BlackBerry kommunikátorokkal foglalkozó oldala.

A víruskutatók a szkriptek mellett azt a Windows XP Súgó és Támogató Központ (HSC) webes funkcióit érintő biztonsági rést tartják kiemelten veszélyesnek, amelyet két hete egy Google-alkalmazott fedezett fel és hozott idő előtt nyilvánosságra.

A Microsoft cég ezt a kiszivárogtatást nyilvánosan kritizálta, mivel szerintük széles hatókörű és nehezen javítható, ezért időigényes problémáról van szó. A szoftveróriás által KB 2219475 azonosítóval ellátott Windows XP és 2003 Server sebezhetőséghez eddig még nem készültek el a foltozófájlok, ezért jelenleg csak a HCP protokoll letiltásával lehet védekezni a HSC szolgáltatást sújtó támadásokkal szemben - amelyeket az Avast cég és a Microsoft megfigyelése szerint már élesben is alkalmaznak a neten a hackerek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.