A kultúrának belülről kell megtisztulnia

Szigorú adó vár a pornóra?

Szőcs Géza: azon lesznek, hogy zsarolható, érdekcsoportoktól függő emberek ne kerülhessenek döntési helyzetbe

2010.06.22 16:35Magyar Nemzet

Egy olyan országban, ahol állami léptékben is fel lehet rúgni a morális szabályokat, ugyanez történik a kultúra világában és más felületeken is, a pozitív változás azonban nem rendőri intézkedésektől várható, a kultúra világának belülről kell megtisztulnia, és ez nem fog varázsütésre megtörténni, hanem csak fokozatosan - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szőcs Géza kulturális államtitkár.

A lap keddi számában megjelent interjúban Szőcs Géza szólt arról is: a kulturális kormányzatnak biztosítania kell a feltételeket ahhoz, hogy meghatározó szellemi, kulturális teljesítmények létrejöjjenek és eljussanak a befogadóhoz. Egy, a pályázati bírálatok eddig gyakorlatát kritizáló kérdésre az államtitkár azt mondta: azon lesznek, hogy zsarolható, érdekcsoportoktól függő emberek ne kerülhessenek döntési helyzetbe.

"Hogy olyanokat válogassunk be a bizottságokba, akiktől várható, hogy pártatlan, minőségelvű döntéseket hoznak" - fogalmazott. Az államtitkár megerősítette, hogy ha július 31-ig megkapják a javaslatokat a szakmától, akkor a Márai-program ősztől megvalósulhat.

A megszűnő kulturális járulékkal kapcsolatos kérdésre Szőcs Géza elmondta: kezdeményezni fogja, hogy bizonyos kategóriákban - pornó, giccs - olyan szigorú adót vezessenek be, amiből a kultúra részesülhet. "Így nemcsak azt fejezzük ki karakteresen, mi az, ami hordoz kulturális értéket, és mi az, ami nem, hanem a befolyó bevételeket az értékes kultúra támogatására tudjuk fordítani" - mondta a kulturális államtitkár a Magyar Nemzetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.