Tiszta sci-fi

Hacknagy úrnak jelentem: a kiberharcos bevetésre kész!

Az amerikai légierő, amely a Hadügyminisztérium (DoD) megbízásából végzi az USA katonai és nemzetbiztonsági infrastruktúrájának hálózati védelmét, nemrég formálisan is útjára indította valósághű kiberharcos kiképzési programját.

2010.06.28 09:13virushirado.hu

A Keesler AFB oktató-bázison múlt hét óta folyó, hat hónapos "17DX" kurzus során a résztvevők alapvető ismereteket szereznek hétféle, a haderő számára fontos kommunikációs technológia - többek között a parancstovábbító rendszerek, IP-hálózatok, telefónia, műholdas és mobil távközlés - biztonságossá tételéről és aktív védelméről (ez utóbbi kategóriába a visszatámadás is beletartozik).

Integrált szemléletet oktatnak Scott Solomon alezredes szerint a 333. kiképző századnál végzett munka nagyon fontos, mert végre egységes keretben oktatják a szükséges új képességeket.

Az amerikai fegyveres erők korábban is bocsátottak ki kiváló specialistákat a légi-irányítási, mikrohullámú, radar, rádiós és egyéb híradó szakmákban - ezek azonban elszigetelt területek voltak, míg napjainkban az IP-alapú hálózati technológia és a globális net mindent összeköt.

Az újonnan képzett végzősök ezért már az IP szint szemüvegén át fogják látni az elektronikus hadszínteret és ennek megfelelő gyakorló feladatokat kapnak: például a vörös oldalt képviselő páros parancsra megpróbál behatolni egy telephely hálózatán található átjárókra, amelyeket két másik hallgató, a kék csapat véd.

Hétből csak egy lehet netkommandós

A résztvevők a kurzus végén Keesler-ben kapják meg "kiber-szárny" kitűzőiket. A legjobb 15% ezután átkerül a 39. információs műveleti századhoz, a floridai Hulburt Field támaszpontra, ahol az USAF kommandós alakulatai is állomásoznak. A netharcosok itt további speciális képzést kapnak hálózati hadviselés és katonai megtévesztés témában, majd egy másik, titkos bázison egyéni és csapatszintű bevetési képzéssel fejezik be a tanulmányaikat - ez után válnak ténylegesen hadra foghatóvá.

A hallgatók nem kiemelkedően teljesítő 85%-a kevésbé szerencsés: ők az alapképzés után a seregben visszatérnek eredeti telekommunikációs vagy hálózatépítő szakmájukhoz - de magukkal viszik laktanyájukba a megszerzett ismereteket és képességeket, ami segít biztonságosabbá tenni az amerikai bázisok informatikai infrastruktúráját. E célból a már szolgálatban álló mintegy 3,200 e-katonának is részt kell vennie egy akár 30 napos továbbképzésen.

A tizenkét részes ún. X-kurzus elvégzése feljogosítja őket, hogy az új 3DXX minősítésre frissítsék korábbi "kommunikációs tiszti" besorolásukat, így a nyílt kapcsolódású NIPR katonai hálózat mellett a titkos SIPRNet rendszerrel is tovább dolgozhatnak.

A cikk itt folytatódik!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.