A bírónak nem jött be a kiberügyeskedés

Visszaütött a spammer-vád

Kéttucatnyi spekulatív pert indított egy kis cég levélszemét miatt, de a bíró ellenük ítélt.

2010.05.27 10:36virushirado.hu

Egy kaliforniai bíró 807 ezer dollárra büntette az ASIS nevű kis netszolgáltatót, amely megítélése szerint alaptalanul próbálta spammeléssel vádolni az Azoogle.com céget. A levélszemét-áradat megfékezése érdekében hozott 2003-as szövetségi CAN-SPAM törvény nagy összegű perekben történő felhasználása Amerikában megszokott jogi stratégia - amely korábban már bejött a négyszemélyes mini vállalkozásként működő ASIS-nak.

A cégecske számára három héttel ezelőtt 2,6 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy másik kaliforniai bíróság, amiért az Edward Heckerson által vezetett Find-a-Quote netes vállalkozás automatikus szkriptek segítségével 25 ezer darab spamet küldött nekik.

Ez a reklámlevél-mennyiség egyébként nem számít kiemelkedőnek a napi 200 ezres összforgalomhoz képest, de az ASIS beadványa szerint a spam-probléma kezelése így is havi 3000 dollár többlet kiadást okozott a cégnek. Elizabeth D. Laporte szövetségi bírónő ezért úgy ítélte meg, hogy a másfél éve tartó kéretlen üzenet-bombázást figyelembe véve indokolt maximális mértékű, háromszoros büntető bírsággal megtoldani az egyébként "csak" 865 ezer dolláros kártérítési alapösszeget.

Szakértők szerint azonban ebből a Find-a-Quote cégre kirótt szép summából az eredetileg akár három millió dollárra is számító ASIS aligha lát majd valamit - a mostani ügyben elvesztett 800 ezret viszont nagy eséllyel behajtják rajtuk.

Nem volt ésszerűen erős bizonyíték

Az újabb ügyben illetékes Joseph C. Spero bíró szerint ugyanis az Azoogle.com elleni per puszta spekuláción alapult és az évek óta húzódó eljárásban az ASIS cég sosem tudta bizonyítani, hogy kapcsolat állna fent az őket érő spam levelek és az Azoogle tevékenysége között - sőt, annak ellenére próbálkoztak újra perelni, hogy tudták, a puszta lehetőség nem elegendő a felelősség megállapításához. Az ASIS ráadásul további mintegy húsz, hasonlóan gyenge lábakon álló CAN-SPAM pert is indított közel egy időben, ami a bíró számára egyértelművé tette, hogy az eljárásokat zsákmányszerzés céljából kezdeményezték - a támadó szándékú felperes minden szóba jöhető célpontra kivetette széles jogi hálóját.

Mivel az Azoogle cég az évek során önvédelemből több mint egymillió dollárt költött a jogi képviseletére, a bíró indokoltnak tartotta, hogy az alaptalanul vádaskodó ASIS-t nagy összegű rendbírsággal sújtsa, másokat is elrettentve ezzel a további spekulatív perek indításától.

A cikk itt folytatódik!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.