"Az IE9-ben a legszebb a web"

Kiaknázza a grafikus kártya erejét az Internet Explorer 9 Platform Preview 3-as verziója

A Microsoft weboldaláról mától letölthető a vállalat következő generációs böngészőjének, az Internet Explorer 9-nek (IE9) a Platform Preview 3-as verziója.

2010.06.24 16:45ma.hu

Az újdonság azon túl, hogy még jobban megfelel a webes szabványoknak, végre a böngészők számára is kihasználhatóvá teszi a videokártyák netezés közben eddig kihasználatlanul szunnyadó erejét.

Miközben az internetezés az egyik legelterjedtebb számítógépes tevékenységgé vált, a netes alkalmazások eddig megközelítőleg sem voltak képesek visszaadni asztali társaik teljesítményét, sebességét és funkciógazdagságát.

Az elmúlt két évben a Windows operációs rendszerre épülő ökoszisztéma sokat fejlődött, de napjaink böngészőinek többsége nem képes kihasználni ezeket a változásokat – és az IE9 ezen kíván változtatni.

Az NVIDIA-val és az AMD-vel folytatott közös munkának köszönhetően a böngésző futtatása ezentúl nem csupán a processzor vállát fogja nyomni – besegít a villámgyors számítási sebességre képes grafikus kártya is.

A videók megjelenítésének és a hang- és zenelejátszás hardveres gyorsításának bevezetése révén végtelen lehetőségek nyílnak meg a webes fejlesztők előtt – elérhető közelségbe hozva a még szebb és még jobb szolgáltatást nyújtó netes alkalmazásokat, IE9-ben lesz legszebb a web.

Miközben az IE9 Platform Preview 3 elsősorban a felhasználók és a webes fejlesztők életének megkönnyítésére koncentrál, sokat fejlődött a Javascript-teljesítmény és a webes szabványok területén is.

A Webkit.org SunSpider tesztjét például a Platform Preview 2-höz képest 25%-kal gyorsabban, mindössze 347 ms alatt teljesítette, megelőzve ezzel a Firefox legújabb kiadását is.

Ez a gyorsulás ráadásul nem csak a számok világában élők számára érdekes, hanem a mindennapi internetezés során is érezhető: például a korábban másodpercenként 5 képes képfrissítéssel dolgozó térképalkalmazások mostantól másodpercenként 60 képet tudnak megjeleníteni, de ez a gyorsulás egyéb grafikaigényes alkalmazásoknál is érezhető lesz.

Az IE9 ráadásul folytatja az IE8 által megkezdett hagyományt, mely a webfejlesztés szabványainak (CSS és ES5) minél teljesebb körű lefedését célozza meg. Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője a Platform Preview 3 megjelenése kapcsán elmondta:

„Az IE9 jelentős változásokat fog hozni az internetes böngészésben. Habár még béta fázisba sem lépett, sebessége máris kiemelkedő, ráadásul a grafikus kártya erejének kihasználása révén olyan képességekkel bír, amelyek egyedülállók ma a böngészők világában. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy IE9-ben legszebb a web.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.