Töretlen a BitTorrent népszerűsége

Az Avatar, a Hercegnő és a béka, a Grace Klinika a "sláger" az íreknél

Egy friss kutatás eredményei szerint csak az elmúlt héten közel 65 ezer ír internetező töltött le illegálisan fájlokat a BitTorrent rendszerén keresztül.

2010.02.19 15:25HENT

A kutatók csak a 100 legnépszerűbb tartalom letöltési adatait vizsgálták, így a tényleges szám ennél jóval nagyobb lehet. A kutatásról beszámoló Irish Times közlése szerint csak az elmúlt héten összesen 64152 ír internetező sértette meg a szerzői jogot azzal, hogy jogvédelem alatt álló, de engedély nélkül közzétett tartalmat töltött le a BitTorrentről.

A dublini egyetem kiberbűnözéssel foglalkozó kutatóközpontjának (UCD Centre for Cybercrime Investigation, CCI) elemzése az első átfogó kutatás, ami a jogsértő ír internetezők arányát próbálta felbecsülni. A kutatást vezető szakértő, Alan Hannaway szerint a tényleges szám a fentinél jóval magasabb lehet, mivel a felmérés során csak – az egyébként leghatékonyabb letöltési lehetőséget kínáló – BitTorrenten keresztül elérhető 100 legnépszerűbb tartalom letöltési mutatóit elemezték.

E szerint az ír internetezők olyan tartalmakat töltöttek le a február 8-ával kezdődő héten, mint az Avatar, az Invictus, a Hercegnő és a béka, a Grace Klinika legújabb epizódjai, Lady GaGa új albuma vagy a BioShock elnevezésű számítógépes játék.

Bár a BitTorrent a legális letöltésre is ad lehetőséget, a felhasználók mégis zömmel engedély nélkül terjesztett tartalmak megosztására használják.

Hannaway közlése szerint az ír jogsértőket egy újonnan fejlesztett szoftver segítségével azonosították, amely a korábbiaknál gyorsabb és pontosabb forgalomvizsgálatot tesz lehetővé. A kutató szerint a programot nem kereskedelmi célú felhasználásra fejlesztették ki, igaz, mint mondta, több, az illegális letöltés okán komoly anyagi veszteséget szenvedő szerzői jogtulajdonos is érdeklődött már a szoftver használhatósága felől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.