Kicsi, de nem játék

Hihetetlen kapacitás, parányi méret - a fényképezőgépek legjobb barátja!

A nagyfelbontású fényképezőkhöz és kamerákhoz megfelelő háttértárra is szükség van.

2010.01.09 10:57ictpress

Először volt az SD memóriakártya formátum a maga 2 GB-os kapacitás limitjével, aztán jött a már 32 GB-ra méretezett SDHC szabvány, a közeljövő pedig már a vadonatúj SDXC-ről fog szólni. Az immár akár 2 TB-os adattároló kapacitást is lehetővé tévő szabványt egy évvel ezelőtt jelentették be, és szépen lassan a piacon is megjelennek az első ilyen termékek.

A napokban zajló CES 2010 szakkiállításon a Panasonic bemutatta első saját SDXC termékeit, melyek az ígéretek szerint már a jövő hónaptól kezdve elérhetők lesznek a kereskedelmi forgalomban. A két újdonság közül a nagyobbik modell 64 GB-os kapacitású, a kisebbiken pedig 48 GB-nyi fényképet, videót, illetve egyéb adatot lehet eltárolni. Mindkét kártya Class 10 besorolású, vagyis maximum 22 MB/s-os adatátvitelre képes. Az SDXC szabvány a későbbiekben egyébként akár 100-300 MB/s-os tempót is lehetővé fog tenni. A vadonatúj fejlesztéseknek persze mindig alaposan megkérik az árát, és bizony nincs ez másképp most sem.

A 48 GB-os SDXC ára 449 dollár (85 ezer forint), a 64 GB-os verzió pedig 599 dollárba (115 ezer forint) kerül. Összehasonlításképp, egy 32 GB-os SDHC (Class 4) memóriakártya ma már akár 25 ezer forint magasságában is beszerezhető. A kétrétegű Blu-ray lemezeknél is jelentősen nagyobb kapacitású, 64 GB-os kártyára a gyártó közlése szerint a legjobb HD minőségben akár 8-28 órányi videófelvétel is készíthető egy arra alkalmas kamkorderrel. A CES-en debütált videókamerák közül egyébként már egyre több támogatja az SDXC-t, és szépen lassan a fényképezőgép piacon is el fog terjedni az új szabvány.

Zárójelben megjegyzendő, hogy a 2 grammos SDXC kártyák fizikai mérete nem változott, tehát ugyanúgy 32x24x2,1 milliméteresek, mint elődeik. Hamarosan érkeznek majd az első microSDXC termékek is, melyek 15x11x1 milliméteres méretben (0,5 gramm) nyújtanak majd a jelenlegi microSDHC-nél elérhető 32 GB-nál jelentősen nagyobb, akár 2 TB-os kapacitást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.