Jelentősen gyorsabb lesz elődjénél

Vérfrissítés: gigabitre turbózzák a wi-fit

A népszerű vezeték nélküli adatátviteli technológia hamarosan ismét jelentős vérfrissítésen esik majd át.

2009.12.12 14:40ma.hu

Hosszas vajúdást követően éppen csak nemrégiben véglegesítették a 802.11n szabványnak megfelelő Wi-Fi-t, erre már meg is érkeztek az első híradások ennek a technológiának az utódjáról.

Nem nehéz kitalálni, hogy az újdonság ismét jelentősen gyorsabb lesz elődjénél. A 802.11ac nevezetű új szabvány immár nem kevesebb mint 1 Gbit/s-os vezeték nélküli adatátviteli sebességgel kecsegtet.

Összehasonlításképp, a jelenleg széles körben használatos 802.11g szabvány maximum 54 Mbit/s-os tempót tesz lehetővé, és a nemrég elfogadott 802.11n is csak néhány 100 Mbit/s-os sebességre képes.

A 802.11ac az 5 GHz-es frekvenciát használja, és a jelenlegi technológiáktól eltérően nem 20 MHz-es, hanem 40-80 MHz-es (vagy akár 160 MHz-es) csatornákat fog használni.

A sebességre tehát vélhetően nem lesz panasz, abban viszont egyelőre csak bízhatunk, hogy a hatótávolság tekintetében is pozitív változások következnek majd be. És hogy a generációváltásra mikor kerül majd sor?

Nos, a szakértők úgy vélik, hogy a szabványosítás 2011-ben le fog zajlani, és leghamarabb 2012-ben érkeznek majd az első gigabites Wi-Fi eszközök.

Az előrejelzések egyébként azt mutatják, hogy 2014-ben globálisan mintegy 1,5 milliárd darab Wi-Fi kontrollert fognak forgalomba hozni, melyek közül nagyságrendileg 500 millió kerül majd mobil eszközökbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.