A This is it-tel is felhívják a figyelmet

Ez van: Kevesebb film kerül mozikba a kalózkodások miatt

Október 28-án nemzetközi szinten egyszerre debütál a mozikban a Michael Jacksonról szóló This is it című produkció. A forgalmazók az időzítéssel nem csak a rajongók igényeit próbálják kielégíteni, hanem a kalózkodás ellen is megpróbálnak fellépni.

2009.10.29 09:03HENT

A brit Times Online hasábjain megjelent írásában, Michael Lynton a Sony Pictures Entertainment elnöke részletesen indokolta a stúdió döntését. Mint írja, a Jackson film forgalmazójaként nem kívánták rajongók millióit megváratni azzal, hogy az egyes országokban eltérő időpontokban mutatják be az alkotást. Mindezek mellett azonban egy más ok is vezérelte a Sony-t a döntésben: a kalózkodás. Lynton szerint, ha Sony október 28-án csak az Egyesült Államok néhány mozijában kezdi el vetíteni a filmet, akkor a produkció kamerával felvett, majd digitalizált kalózkópiája legkésőbb október 29-én felkerült volna az internetre. Írásában a szakember úgy véli, hogy a szimultán bemutató eredményes lehet, de a független, kisebb stúdiók anyagi okok miatt nem tudják alkalmazni a stratégiát.

Ezek egyszerre egy országban és csak néhány moziban tudják megkezdeni a vetítést, így ha a filmjüket ellopják, azzal akár a nemzetközi közönség megnyerésének esélyét is elveszíthetik - az online terjedő kalózfilmek akár egész nemzeti piacok elvesztését is okozhatják számukra. Lynton szerint az online kalózkodás dollármilliárdokban mérhető piaci veszteséget generál a filmiparnak, ami egyenértékű azzal, hogy a stúdiók kevesebb pénzt tudnak visszaforgatni új filmek készítésére. Néhány projekt költségvetését visszafogják, másokat viszont egyszerűen törölnek. Néhány potenciális kasszasiker nem készül el, néhány zseniális írót, színészt, rendezőt nem fedeznek fel. 2008-ban 162 filmet gyártottak a hollywoodi stúdiók, negyvennel kevesebbet, mint 2006-ban, egyúttal a legkevesebbet ebben az évtizedben.

"Tudom, hogy a kalózkodás legyőzése érdekében a közönség számára gyors, egyszerű, megfizethető és legális hozzáférést kell biztosítanunk az általunk gyártott filmekhez. A filmiparnak gyorsan kell reagálni, és mi keményen dolgozunk e cél eléréséért" - írja Lynton. Ugyanakkor Lynton úgy véli, az innovációra ösztönző, a digitális technológia előnyeit is kiaknázó piacot az ipar önmagában nem képes létrehozni, ehhez a politika támogatására is szüksége van. Mint írja, éppen ezért támogatja azokat a javaslatokat, amelyek elsősorban a notórius feltöltőket célozva, többszöri eredménytelen figyelmeztetést követően az internetkapcsolat átmeneti felfüggesztésével szankcionálnák a jogsértéseket.

Lynton szerint az ilyen intézkedések bevezetése nem érintené, vagy veszélyeztetné a hétköznapi felhasználókat, akik sok esetben nem is tudják, hogy az engedélynélküli fájlmegosztás törvénybe ütköző cselekedet.

Záró gondolataiban Lynton sürgeti a mihamarabbi beavatkozást, mert mint írja jelenleg az a szomorú helyzet áll fenn, hogy "a kalózok tetszés szerint ellophatnak akármit a legkisebb következmény nélkül, ezzel szemben a filmipar, amely emberek millióit szórakoztatja - és foglalkoztatja - viseli a jogsértések terheit".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.