Nigéria tehetetlen

Kalózok garázdálkodnak a filmiparban!

Aggódnak a helyi filmipar jövőjéért a nigériai filmkészítők. Bár munkáik meglehetősen népszerűek az afrikai piacon, bevételeik felétől megfosztja őket a kalózkodás, ami egyben fejlődésüknek is gátat szab - írja az All Africa.

2009.07.14 15:10HENT

Az utóbbi években Nollywood maga mögé utasította a hollywoodi filmeseket, legalábbis az egy év alatt gyártott filmek számát tekintve. Ugyanakkor, ami a célközönségüket illeti, az afrikai filmesek sokkal szűkebb piacon mozognak, ráadásul terjesztési lehetőségeik is meglehetősen korlátozottak.

Nigériában gyakorlatilag nincsenek hagyományos értelemben vett mozik, így a filmkészítők egyetlen bevételi lehetősége, ha alkotásaikat DVD vagy videó formátumban terjesztik, amelyeket többnyire saját maguk készítenek és értékesítenek.

Az eladásokból származó bevételeik a kalózkodásnak köszönhetően azonban sokszor még költségeik fedezésére sem elegendőek.

Szakértői becslések szerint az afrikai filmipar képviselői bevételeik majdnem felét vesztik el a kalózkodás és korrupció miatt. A nigériai filmeseket képviselő Film & Video Producers and Marketers Association of Nigeria (FVPMAN) elnöke, Emmanuel Isikaku a saját bőrén is tapasztalta, hogyan tehet tönkre egy sikeres vállalkozást a kalózkodás.

2007-ben készült, producerként jegyzett filmje a Plane Crash, kiemelkedően népszerű volt az afrikai fogyasztók körében. Mivel azonban a fogyasztók az eredeti helyett a kalózkópiákat vették meg, a DVD eladásokból származó bevételek nem fedezték az alkotás gyártási költségeit sem.

Isikaku szerint a filmek sokszor saját sikerüknek esnek áldozatul. A hamisítók a legjobban fogyó filmekből bevásárolnak, Kínában sokszorosíttatják őket, majd az afrikai piacon értékesítve rendkívüli profitra tesznek szert, miközben a jogtulajdonosok zsebe üres marad. Isakaku saját becslése szerint évek óta nem tud igazi haszonra szert tenni a filmgyártásból.

Már 2005-ben megközelítőleg 10 millió naria-t (USD 68 ezer) veszített az illegális filmterjesztés miatt, de - mint mondta - a helyzet azóta még
rosszabb lett, mivel a hamisítók modernebb másolási és terjesztési technológiákra tértek át. A szituáció iróniája, hogy éppen a kalózok technikai kifinomultsága akadályozza meg, hogy Nollywood maga is minőségi fejlődésen essen át.

Mivel a filmesek potenciális profitjuk nagy részét elvesztik a kalózkodás miatt, nem tudnak olyan befektetéseket eszközölni, amelyekkel filmjeik minőségét javíthatnák, és amely megteremthetné a lehetőségét annak, hogy az afrikai rétegfilmek mellett globálisan is eladható produkciókat gyártsanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.