Megszegett céges szabályok miatt ellenőriznek?

10-ből 4 cég elolvassa az alkalmazottak emailjeit

Az amerikai cégek 38 százaléka fenntart néhány személyt, akiknek csak az a feladata, hogy a kollégák kimenő leveleit elolvassák, áll egy biztonsági cég jelentésében.

2009.08.19 10:17ictpress

A Proofpoint email-biztonsági cég 220 vállalatot kérdezett meg, melyek több mint 1000 embert alkalmaztak. A jelek szerint a cégekannyira aggódnak az információk kiszivárgása miatt, hogy 38 százalékuk fenntart alkalmazottakat a kommunikáció megfigyelésére.

"Egyre növekvő arányban ellenőrzik a kimenő emaileket a cégek, tavaly ez még csak 29 százalék volt" - állt a Proofpoint közleményében. "A probléma annyira állandóvá vált, hogy ma már 33 százalékuk külön alkalmazottat tart fenn erre a célra, míg tavaly csak 15 százalékuk mondhatta ezt el". A tanulmány szerint nem alap nélküli a cégek aggodalma.

A megkérdezett vállalatok 18 százaléka indított nyomozást az alkalmazottak blogolása és üzenőfalas bejegyzése után, és 17 százalékuk büntetést is kirótt az munkavállalókra, mert megszegtek céges szabályokat. 9 százalékuknál elbocsátásra is sor került. 17 százalékban a forrás olyan közösségi oldalak, mint a LinkedIn, a Facebook, és a MySpace voltak. A Proofpoint szerint a kiszivárogtatások egy részének mindenképp köze van a gazdasági válsághoz

A cégek figyelmét ugyanakkor felhívták arra, hogy az adatbiztonsággal kapcsolatos irányelveket meg kell osztania a cégnek az alkalmazottaival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.