Becsapva

A 7 legcsalogatóbb e-mail átverés

Hiába tudja a legtöbb ember a lelke mélyén, hogy a meztelen hírességeket vagy gazdagságot kínáló e-mailek csak átverik őket, mégis sokan megnyitják azokat.

2008.08.22 14:17koac, ma.hu

Gratulálunk, ön megnyerte a lottó főnyereményét egy olyan országnak, melynek még a nevét sem tudja kiejteni! Egy tehetős olajipari cég egy távoli országból önnek szeretné adni dollármillióit. Szexi lányok szeretnének önnel találkozni!

Ha valaki csengetne az ajtónkon és a fentiekhez hasonló dolgokat mondana nekünk, valószínűleg azonnal elzavarnánk a kellemetlenkedőt. Ennek ellenére, hogy ha hasonló címmel érkezik e-mail a postafiókunkba, sokan megnyitják azokat. A legszomorúbb az egészben, hogy csakis azért léteznek még ilyen jellegű levelek, mert az emberek továbbra is bedőlnek nekik. Nem számit milyen rengeteg jelentés érkezik arról, hogy mivé fajulhat a hasonló levelek megnyitása, az emberek egyszerűen nem hajlandóak tudomást venni ezekről. A spam-eknek 0.5-1%-ra szoktak válaszolni, ami ugyan nem tűnik túl nagy számnak, de ha belegondolunk, hogy egy spammer 1 millió kéretlen levelet küld szét mindenféle papír- vagy postaköltség nélkül, akkor az áldozatok száma máris 5-10000-re rúg, amely már egyáltalán nem kevés. Akadnak olyan különösen érdekesnek bizonyuló témák mely az évek során bejárták az egész világhálót és emberek milliót tévesztették meg.

A PC World-nél összeállítottak egy hetes listát, melyen az eddigi legnagyobb hoaxokat találjuk:

- Bonsai Kittens: Egy pletyka szerint élő macskákat tartottak üvegekben. Állítólag különböző izomlazítóknak köszönhetően az állatok felvették az üvegek alakját. Hihetetlen, de még az FBI is nyomozott az ügyben.
- Dihidrogén-monoxid: A 90-es évek végén árasztották el a netet a petíciók, melyben a veszélyes kemikália betiltását követelték. Azóta talán már sokaknak leesett, hogy a vízről volt szó.
- Popkorn készítése mobiltelefonnal: Rengetegen látták a videót melyen fiatalok pattogtattak kukoricát 4 mobil segítségével. Természetesen ez is hamis volt.
- Bill Gates szétosztja a pénzét: Aki ezt az üzenetet eddig nem olvasta, az ne is vallja magát nethasználónak. Több verzió is elterjedt, természetesen ezek mindegyike hamis.
- Atomrakéta indítás otthonról: 2002-ben terjedt el netszerte egy levél, mely megnyitása után állítólag egy víruson keresztül a felhasználóknak lehetősége kellett volna, hogy nyíljon hozzáférni a NORAD gépekhez Colorado-ban, így akárki indíthatott volna rakétákat Oroszország ellen. Talán nem meglepő, hogy semmiféle hasonló vírus nem létezik.
- küldj pénzt Nigériába: A levél szerint csak egy kisebb összeget kell az afrikai országba utalni, és rövidesen hatalmas pénz áll majd házhoz. Természetesen a remélt gazdagság elmaradt, sőt az elszórt pénzt is igen nehéznek bizonyult visszaszerezni.
- videó Angelina Jolie felrobbanó ajkairól: A celebekről szóló hamis videóknak se szeri se száma. Ezek közül csak a legújabb Mrs. Pitt „akciója.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.