Lövöldözős és stratégiai játékok is vezérelhetőek

Mozgásérzékeny Playstation kontrollert mutatott be a Sony

A játékosok kezeiben lévő két kontroller egymástól és a konzoltól való aktuális távolságát mérik és alakítják át a programokban szereplő karakterek mozgatásához szükséges információkká a Sony mozgásérzékeny irányító rendszerének érzékelői.

2009.06.03 19:31ictpress

A rendszer segítségével lövöldözős, akció vagy stratégiai játékokat is lehet vezérelni.

A Microsoft után a Sony is átalakítja a játékgépének az irányítását. Míg a Microsoft Natal nevű eszközével a játékosok a kezük mozgatásával, kontrollerek nélkül irányíthatják majd a programokat, a Playstation tulajdonosoknak két távirányítóra is szükségük lesz, ha ki akarják próbálni a PS3 új vezérlését.

A Sony új irányító rendszere ugyanis Microsoft rendszeréhez hasonlóan a játékgéphez csatlakoztatott érzékelőkön alapszik, a japán cég rendszerében azonban az érzékelők nem a felhasználók mozgását, hanem a kezükben lévő két kontroller egymástól és a játékgéptől való távolságát mérik, és alakítják át a játékokban szereplő karakterek mozgatásához szükséges információkká.

Az új irányítás fejlesztői szerint a rendszer annyira pontosan követi a játékosok mozgását, hogy még a kontrollert tartó kézzel a levegőbe rajzolt ábrák is megjeleníthetőek a segítségével a képernyőkön. A pontosság azért rendkívül fontos szempont a fejlesztők számára, mert szinte az összes játéktípus irányítására szeretnék alkalmassá tenni a rendszert. A Sony a kaliforniai E3 játékfejlesztői konferencián tartott bemutatója alapján, pedig úgy tűnik, hogy közel állnak a cél megvalósításához.

A bemutató során a két távirányítóval sikerült szinte pixelre pontosan célozni a képernyőn, egy kardot és különböző sporteszközöket mozgatni, vagy éppen egységeket kijelölni egy terepasztalon, ami azt jelenti, hogy a rendszer elvileg alkalmas lehet az FPS-ek, a stratégiai játékok és a szerepjátékok irányítására is. Bár a Sony mozgásérzékeny rendszerének a bemutatója sokkal kevésbé volt hatásos vagy lenyűgöző, mint a Microsoft tegnapi rendezvénye, csupán a bemutatók alapján nem lehet megmondani, hogy a rendszerek mennyire lesznek alkalmasak a játékok irányítására, és azt sem hogy melyik rendszer sikerült jobban.

A Playstation új vezérlését viszont legalább viszonylag hamar ki lehet majd próbálni, mivel a japán cég tavaszra ígéri az új kontrollereinek a megjelentetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.