Csuda koponyák ideákkal firkálnak a monitorra

Gondolták volna? Gondolatokkal is irányítható a Twitter

Angol tudósok egy rövid szöveges üzenetet írtak a Twitter nevű közösségi oldalra egy olyan szerkezet segítségével, ami a számítógép által értelmezhető jelekké alakította a gondolataikat. A módszer megkönnyítheti a kommunikációt a mozgássérültek számára.

2009.04.21 16:24ictpress

Az ujjai helyett az agyhullámai segítségével üzent a Twitteren április elején Adam Wilson a Wisconsin-i Egyetem kutatója. A szövegbevitelhez egy BCI2000 nevű rendszert használt, ami képes a gondolatoknak az agy elektromos mezőjében okozott változásait egy kurzor irányítására használni a számítógép kijelzőjén.

Az agyat és a számítógépet összekötő eszközökkel és szoftverekkel már évek óta kísérleteznek a világ különböző tudományos intézeteiben, és több jel is arra utal, hogy egy nap gondolatokkal irányítható művégtagok elkészítésére is fel lehet majd használni a technológiát. Wilson és társai azonban egy olyan alkalmazást akartak kifejleszteni, ami már most is segíthet azoknak, akik nem tudnak mozogni, de tudnak gondolkodni.

"Már több kísérlet során sikerült szavakat írni egy monitorra az agyat és a számítógépet összekötő technológiával, és arra is volt példa, hogy egy mozgássérült elküldött egy emailt a módszert használva. Ez viszont nem egy könnyű feladat. Szavakat fogalmazni egy agy-számítógép interfésszel önmagában is rendkívül fárasztó, a menürendszerek bonyolultsága pedig tovább nehezíti az elektronikus levelezést a mozgássérültek számára. Twitterezni ennél sokkal egyszerűbb. A betegeink a módszerünket használva a közösségi oldalon könnyebben elmondhatják majd, hogy mit gondolnak." - nyilatkozta Willams a Wired magazinnak.

Az amerikai kutató szerint a tolókocsihoz kötött emberek számára a kommunikáció elsődleges vágy, és a Twitterezés lehetősége sokat segít majd ennek kielégítésében.

A Wisconsin-i Egyetem munkatársai a közeljövőben tíz mozgássérült otthonában szerelik fel az elmét és a számítógépet összekötő eszközeiket, a jövőben pedig szeretnék szélesebb körben is elérhetővé tenni a mozgássérültek számára, a közösségi oldal használatát megkönnyítő alkalmazásukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.