Botnet lesz az egész világ

Naponta félmillió megfertőzött PC

A Panda Security legújabb, éves statisztikája szerint nagyjából félmillió számítógépet fertőztek meg az ún. botok 2007-ben - napi szinten. A kártékony programok fertőzés után csendben pihennek, míg valaki aktiválja őket: akkor gyakorlatilag átveszik az irányítást a gép felett, és egy zombihálózat részévé teszik.

2008.01.24 10:55ma.hu

A világon minden tizedik számítógép tagja egy ún. botnetnek, vagyis távolról (titokban) irányított "zombihálózatnak" ami riasztó adat. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy ez a nagyjából 10%-nyi PC (illetve a belőlük álló hálózat) felelős a spamek 85%-áért, nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy belássuk: a helyzet elképesztő mértékben romolhat.

"Az emberek hamis biztonságérzetbe ringatják magukat" - kommentálta a helyzetet Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. "Sem a fertőzés, sem a következmények nem túl látványosak, így sokan azt mondhatják: az én gépem tiszta. Közben pedig már most csaknem belefulladunk a spambe, pedig a legtöbb zombihálózat csak félgőzzel, vagy egyáltalán nem megy."

A botok üzemeltetői a háttérben működnek, és a legnagyobb ajánlatot tevőre várnak; egy jó ajánlat esetén pedig néhány gombnyomás, és PC-k százezrei, rosszabb esetben akár milliói kezdik ontani a spamet.

"Ha valaki manapság nem használ semmilyen biztonságtechnikai szoftvert, az felelőtlenül viselkedik" - szögezte le Sándor Zsolt. "Elsősorban másokra nincs tekintettel, hiszen beszállnak egy olyan, néhány ember által irányított hálózatba, ami mindannyiunk életét megkeseríti."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.