Újabb csúcs a vírusvilágban

Nyolcmillió vírus veszélyezteti a számítógépeket

Újabb csúcsot értek el a számítógépes kártevők a múlt hónapban: nem kevesebb, mint hatszázezer új vírust regisztráltak. A szakértők szerint ezekkel együtt körülbelül nyolcmillió kártevő próbálhat nap mint nap bejutni a gépeinkre.

2008.01.03 10:10ma.hu

A vírusok 1995-ben (ah, boldog békeidők) még nagyjából ötezren lehettek, és jellemzően floppykon terjedtek - egyéb platform híján nem is lehetett nagyon másként. Hosszú ideje azonban az internet az elsődleges (egyszersmind legfontosabb) lakóhelyük. Sőt: piactérnek sem utolsó, a fekete kalapos programozók és crackerek a neten egész szépen keresnek a különféle rosszindulatú programokkal. Egyre gyorsabban írnak egyre több vírust (azaz inkább spyware-eket, a gépet megbolondító vírusok kezdenek a múzeumokba vonulni); a cél pedig régóta az érzékeny adatok (hitelkártyaszámok és társaik) megszerzése.

A szakértők a védekezés módjára még mindig a régi, jól bevált javaslatokat teszik: vírusirtó és tűzfal - ezek segíthetnek. És persze az óvatosság: egészséges bizalmatlanság a levelekkel és gyanús weboldalakkal szemben.

Mi halkan hozzátennénk a rezidens vírusírtó - spywareirtó - hardveres tűzfal (mondjuk router) - kombináció nyújthat talán megnyugtató biztonságot, kicsit bátrabbaknak pedig a Linux használata is javallt - egyrészt lényegesen kevesebb vírus íródik Unix alapú rendszerekre (bár az OS X-et már kikezdték, hála az iPhone körüli hype-nak), másrészt a rendszerek felépítése miatt lényegesen nehezebb ezeket működésre bírni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.