Kockák

Lego-robotok versenye Tatabányán

A tatabányai Edutus Főiskolán a jövő hét végén rendezik meg Lego-robotok versenyének magyarországi döntőjét. A csapatoknak egy kincskereső és egy hegymászó robotot kell építeniük és programozniuk.

2015.05.16 15:00MTI
Facebook

A főiskola műszaki intézetének vezetője, Valenta László elmondta, hogy a február elején megjelent versenykiírás alapján minden csapat megépíthette a világszerte azonos terepet és tesztelhette az elképzeléseit. A 26 csapatot felvonultató versenyen a pályák egyes elemei sorsolással máshová kerülhetnek, illetve egy meglepetésszabályt is bevezetnek.

A kincskereső robotnak öt leletet kell összegyűjtenie ismeretlen környezetben, a hegymászónak négy színes kockát kell beletennie a színben illeszkedő hegy tetején lévő lyukba. A tatabányai forduló mindkét kategóriájának első helyezettje kvalifikációt nyer a Katarban novemberben zajló világdöntőbe.

A 25 centis robotok Lego-elemekből építhetők fel, feladatukat távvezérlés nélkül, önállóan kell teljesíteniük. A csapatok építik és programozzák a robotokat, melyek különböző szenzorokkal ismerik a színeket, felismerik és szükség esetén kikerülik az akadályokat, érintésre reagálnak, eligazodnak egy labirintusban, képesek az útvonalak újratervezésére.

Az Edutus Főiskolán rendezett magyarországi döntő a World Robot Olympiad (WRO) része. Az idei szezonban több mint 40 országban tartanak regionális WRO-fordulókat húszezer csapat részvételével.

Ízelítő a tavalyi verseny pillanataiból:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.