6Quest.com

"Lapozz a 347. pontra!"

A '90-es években világszerte és hazánkban is nagy sikert aratott "lapozgatós könyvek" stílusát újítja fel 2015-ös színvonalon egy új magyar startup, a 6quest.com.

2015.04.26 12:00ma.hu

Ez az online játszható, interaktív kalandregény gyűjtemény, amely - a visszajelzések alapján - egyaránt kedvező fogadtatásra talált a stílus szerelmesei, a nosztalgiát kereső idősebbek, és a tinédzserek közt is.

Manapság a számítógépes játékok terén is hódít a retro, és egyre másra jelennek meg a különböző nosztalgia által fűtött próbálkozások. Ezek között érdekes színfolt a 6Quest, ami egy magyar nyelvű kezdeményezés és a régi Kaland Játék Kockázat és hasonló „lapozgatós könyvek” hangulatát hozza a digitális korszakba.

Az oldal maga modern, a design egyszerű és letisztult. Egy gyors regisztrációt követően már kezdődik is a játék – bár még csak egy bevezető kalanddal. Ez elég részletesen bemutatja, miről is van szó, valószínűleg még a stílust kevésbé ismerőknek sem okoz majd semmiféle gondot. A bevezető végigjátszása után elérhetővé válik a többi kaland is.

Jelenleg 11 darab egymástól többé-kevésbé független interaktív regény érhető el az oldalon. Vannak köztük egyszerűbbek és bonyolultabbak, de a bevezető kalandtól eltérően mind bőven tartogat kihívást. A felépítésük összetettebb a papírkönyvekben megszokottnál, sok új lehetőséget kínálnak. A legtöbbnek több, különféle befejezése van, ami újrajátszásra sarkall.

A hangvétel is változatosabb: a „hagyományos” labirintusban kóborlós, szörnyvadászós kalandok mellett helyet kapott itt tolvajos-lopkodós, botcsinálta varázslóinasos de még egy kifejezetten felnőtteknek íródott, véres és brutális alkotás is.

A szövegek maguk jól, és hangulatosan vannak megírva, de aki illusztrációkra vágyik annak csalatkoznia kell, csak itt-ott bukkan fel pár tusrajz, egyébként minden a játékos fantáziájára van bízva.

A kalandokat lazán összefogja egy háttérvilág, amiről a regényeken túl a kódex nevű szócikkekből tájékozódhatunk. Ez egy néhány eredeti ötlettel megspékelt többé-kevésbé „szokványos” fantasy környezet, melyben egy meg nem nevezett kataklizma miatt széthullott történelem darabjait kell összeszednie a játékosnak.

A kalandok nagy része ingyenesen elérhető, bár a játék közben folyamatosan fogy egy újratermelődő erőforrás az „energia”. Ha teljesen kimerült, akkor pár órát várakoznunk kell míg újratöltődik. A másik játékbeli erőforrás, a „kristály” felhasználásával ezt kiküszöbölhetjük, ezután már bármikor és bármennyit játszhatunk az adott kalanddal.
Néhány történet eleve csak kristály elköltésével elérhető – cserébe ezek a megvásárlás  után azonnal, minden korlátozás nélkül játszhatóak.

Kristályt legkönnyebben valódi pénzért vásárolhatunk, de a játékban több opció is van, amin keresztül ingyenesen is hozzá lehet férni. A kalandok ára átszámítva 3-600 forint között mozog, ez alatta marad egy hasonló stílusú papírkönyvek árának.

A játékot jelenleg több ezren játsszák, a készítők pedig folyamatosan fejlesztik az oldalt, új történetek megjelentetését is beleértve. A visszajelzések túlnyomó része pozitív, úgy tűnik, akit elkap a történetek hangulata – akár „régi motoros”, akár most találkozik először a stílussal – az hosszan tartó, minőségi szórakozásra talál a 6Questben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.