Jóreggelt, délben

Lovas Lajos második összuniós kalandregénye

A könyv a szerencsések tudatbefolyásoló szere. Az emberek nagy része él ilyen szerekkel, kávé, cigaretta, alkohol... A könyvnek az az előnye ezekkel szemben, hogy általában semmilyen káros mellékhatása nincs.

2008.01.08 17:43ma.hu

A jó könyv gyógyít, felemel, megvidámít. Ezt igazából az értheti meg, aki röpke hat óra alatt kiolvassa ezt az okkersárga "varázsszert". De lássuk, milyen könyv is a Jó reggelt délben!

Először is sárga. Szakkifejezéssel élve kartonált, ami annyit tesz, hogy puhafedeles, igényes, de nem drága kivitelű könyv. Alcíme szerint „A második összuniós kalandregényt” tartja kezében az olvasó. A borítót pedig egy merész humorú grafika teszi teljessé: egy trónszék hátulját látjuk, amelybe belerúg egy bakancsos láb, a székben ülő uralkodó fejéről pedig messze repül a brit korona.

A kötet hátoldalán a szerző, Lovas Lajos néz velünk szembe, akiről annyit tudunk meg, hogy 2006-ban első kötetével Zsoldos Péter-díjat nyert, azon túl az ajánló minden szépet és jó ígér a kötetről, de ki látott már olyan ajánlót, amelyik nem ezt teszi? A puding próbája az evés!

A Jó reggelt délben rendkívül gyorsan fogyasztható. Az ember az ötödik oldal körül ráérez az ízére, és onnantól kezdve nincs megállás. Lovas szerethető hőseinek történetét a közeli jövőbe helyezi, és ezzel alkalmat teremt magának, hogy napjaink számos jelenségét kifigurázza. Mindezt nem öncélúan teszi, hanem a cselekmény szerves részeként.

Sztorija viszonylag egyszerű. Egy fatális véletlen révén elveszik a brit korona, és ez századunk húszas éveiben bizony komoly problémát jelent, ad abszurdum a királyság végét jelentheti. Legalábbis ennek a szatirikus kalandregénynek a belső logikája szerint.

A feltörekvő Kína titkosszolgálata ugyanis úgy dönt, hogy műanyagból újraönti a brit koronát, és a világ legvisszataszítóbb emberét ülteti az Unió egyik vezető államának trónjára, és így hatalomra segíti saját szövetségeseit. Ez ellen természetesen az Unió és a magyarok által feltalált Mesterséges Intelligencia mindent elkövet, és elképesztően humoros kalandok során jutunk el a megdöbbentő végkifejletig, amelyet természetesen nem árulhatunk el.

A kalandozások során eljutunk a műanyagok iránt szenvedélyesen vonzódó Rómába. Lovas kedvenc figurája a mongol nagyherceg, Magyarországon is röpke látogatást tesz, és Zsámbékon elcserél egy kopasz kárpitost egy romániai megyére. Eljuthatunk a jövő Krakkójába és Londonba, megismerkedhetünk a delfinek társadalmával, és megtudhatjuk azt is, hogy mi az értelme a világ legnagyobb üvegpoharát kiönteni.

Összegezve egy könnyed, nevettető, néha elgondolkodtató regényt kapunk nem egészen kétezer forintért. Legfőbb baja a könyvnek, hogy hamarabb fogy el, mint szeretnénk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.