Ennyire senki sem multitaskos

Facebook miatt telefonozunk egyre többet a volán mögött

A közösségi hálózat tehet arról, hogy egyre nő azon vezetők aránya, akik mobiltelefonjukkal foglalkoznak a volán mögött ülve, ahelyett, hogy az útra figyelnének.

2015.02.27 17:00ma.hu

Már rég nem az SMS jelenti a fő problémát, ami a volán mögött ülők figyelmének eltérítését illeti. Az okostelefon azért persze megmaradt, de haladunk a korral: napjainkban már főleg a közösségi hálózatok, azok között is elsősorban a Facebook felel azért, hogy sokan nem az előttük levő útra, hanem a kijelzőre figyelnek.

Legalábbis egy brit tanulmány szerint. A szigetország kormányzata által megrendelt felmérés kiderítette, hogy 2008 óta nagyjából 50 százalékkal nőtt a közösségi hálózat iránti függőség, már ami a vezetés közben való digitális társaséletet illeti. A tanulmány szerint a sofőrök 1,6 százaléka használja telefonját, miközben a kormányt fogja. Ez nem tűnik komoly problémának, de gondoljon csak arra, hogy egy pár kilométeres úton hány autó jön önnel szembe, és máris hajmeresztően soknak fogja látni.



Az érintettek közül sokan azt hiszik, hogy képesek multitaskra, ezért folyamatosan fel-felnéznek a kijelzőről, de a szomorú helyzet az, hogy ez az elképzelés csak akkor működne, ha az emberi elme mikromásodperces váltásokkal próbálná ellátni a két feladatot. Erről azonban szó sincs; miközben a kijelzőt nézi valaki, sok-sok métert tesz meg autójával úgy, hogy nincsen tudatában az előtte levő aktuális útviszonyokkal.

Nem meglepő módon a legfiatalabbak körében a legmagasabb a jelenség aránya, számolt be a brit kutatás az eredményekről. A 17-29 éves kor közöttiek négyszer nagyobb arányban képviselték magukat a volán mögül facebookozók táborában, mint bármelyik másik korosztály. Emellett az is kiderült, hogy a férfiak hajlamosabbak erre a felelőtlen viselkedésre, mint a nők.

A kutatást egyébként 2014 során készítették, Anglia és Skócia 90 különböző helyszínén véve az adatokat. A méréseket csak reggel és délután végezték, az egyéb napszakokra nem vonatkoznak a megállapítások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.