Saját magunk bontottuk le a falakat

Jobban ismeri a Facebook, mint a családja

Megdöbbentő, de igaz: csak a házastársak ismerik jobban a közösségi hálózat "lakóit" magánál a közösségi hálózatnál.

2015.01.15 15:00ma.hu
Forrás: Wikimedia

Minden nappal egyre többet és többet tud rólunk a Facebook - ráadásul önként szolgáltatjuk ki személyleírásunkat az amerikai közösségi hálózat üzemeltetőinek. Ahogy kedvelünk valamit, az rögtön információt nyújt arról, milyen emberek is vagyunk valójában. A Cambridge és a Stanford Egyetem közös kutatása arra világított rá, hogy csak a házastársak vehetik fel a versenyt a közösségi hálózattal: a Facebook még saját családjánál is jobban ismeri a regisztráltakat.

Több mint 86 ezer ember részvételével zajlott az a kutatás, melyben egy 100, személyiségre vonatkozó kérdésből álló kvízt kellett kitöltenie az alanyoknak. Az adatok 90 százalékának felhasználásával a kutatók összepárosították az egyének habitusát az általuk kedvelt dolgokkal. Ennek alapján pedig létrehoztak egy modellt, amit ráeresztettek a fennmaradt 10 százaléknyi kvízeredményre - és megdöbbentő konklúziót vonhattak le.

Kiderült ugyanis, hogy pusztán az egyének által osztogatott like-ok mennyiségéből és célpontjukból jobban meg lehet határozni az egyén természetét algoritmizált módon, mintha személyesen ismernénk az illetőt. Csak a házastársak voltak kivételek, ők jobban ismerték saját párjukat a közösségi hálózatnál, de mindenki más "háttérbe szorult".

Már 10 like esetén jobban vizsgázott a személyiségteszten az algoritmus, mint az illető munkatársa. 70 like-nyi információból a barátokat is lenyomta emberismeret terén a közösségi hálózat tudása, a család legyőzéséhez átlagosan 150 like elemzésére volt szükség. Ahhoz, hogy "hozza" a házastárs szintjét, az algoritmusnak 300 like-nyi adatot kellett elemeznie. Átlagosan 0,56-os eredményt ért el a számítógép, miközben a vizsgálati alanyok ismerősei - szintén átlagosan - csupán 0,49-et (a házastársak eredménye 0,58, hajszállal jobb, mint a program átlaga).

Nos, így kattintgasson tovább Mark Zuckerberg közösségi homokozójában a jövőben...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.