Dimenziók

Közösségi finanszírozásból nyomtatnak drónokat az ukrán hadseregnek

Lelkes támogatóik 3D-nyomtatóval készült repülő drónokkal szerelik fel az oroszbarát szakadárok ellen harcoló ukrán hadsereget.

2015.02.17 07:38ma.hu

Annak ellenére, hogy a harcoló felek február 14-én éjfélkor kölcsönös tűzszünetet hirdettek, a kelet-ukrajnai front egyes szakaszain továbbra is heves harcok dúlnak. Senki sem tudja megjósolni, meddig tart majd ez a csalóka „fegyvernyugvás”; könnyen lehet, hogy az oroszok által támogatott lázadók a tavalyi hasonló tűzszünethez hasonlóan ezt a megállapodást is felrúgják.

Az io9 hétfői cikke szerint a kijevi Step IT Akadémia robotikai laboratóriumának munkatársai saját gyártású műanyag drónokkal szerelik fel az ukrán haderőt. Az kormányerők támogatói által összeadott pénzből finanszírozott AEV-k 3D-nyomtatóval készülnek, eddig harminc darabot gyártottak és szállítottak le belőlük. Dimitro Francsuk, az akadémia egyik munkatársa még a frontra is ellátogatott, hogy a helyszínen taníthassa meg a katonáknak a repülő őrszemek használatát.

A nagyfelbontású kamerával felszerelt plasztik robotrepülők akár 2,5 kilométeres távolságból is képesek fényképeket készíteni az ellenséges vonalakról, és egy feltöltéssel húsz percig tudnak a levegőben maradni. Előállításuk és felszerelésük darabonként 4200 dollárba kerül - így jóval olcsóbbak, mint fejlettebb, 30 000 dollár körüli áron kínált társaik.

Kyiv Post/Anastasia Viasova


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.