Szenzorok mindenre

Okostelefonból nővérke

Talán nem sok idő már, és a Lapka márkanévről nem a sajt, hanem az a digitális nővér juthat majd az ember eszébe, mely okostelefon alapokon járulhat hozzá egészségünk javításához.

2015.01.25 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Lapka

A mai fiatalok számára a PC-k moduláris felépítése már nem sokat jelent, többségük okostelefonján keresztül éri el a (digitális) világot, játszik, hallgat zenét vagy böngészi a netet. Pedig visszajöhet még a saját eszköz építésének kora; a Google Project Ara kezdeményezésén nem fog múlni. Az amerikai keresőóriás ugyanis olyan fejlesztésen dolgozik, mely nem a gyártók, hanem a felhasználó kezébe adná, milyen modulok legyenek egy okostelefonban.

Általánosan bevett gyakorlat, hogy az egyes mobiltelefon-márkák tulajdonosai a kínai gyártóktól rendelik meg az egyes elemeket (kijelző, processzor, Wi-Fi modul stb.), majd azokat szintén a távol-keleten szereltetik össze. Végül rákerül a tulajdonos matricája, és voilà - kész is az "egyedi" termék. A Project Ara azonban a modulok összeválogatásának lehetőségéből nem zárja ki a felhasználót, sőt, bátorítja arra, hogy ő döntsön, mi kerüljön készülékébe.

Ezt vitte egy szinttel tovább a Lapka nevű cég, mely szenzorokat épített okostelefonos alapra. Ezekkel az érzékelőkkel otthonunk és egészségünk pillanatnyi állapotát követhetjük figyelemmel. Többek között a légminőséget, a fényerősséget lehet vele számszerűsíteni, de képes EKG- vagy alkoholszint-mérésre is. Egy ilyen eszköz pedig - a sok, különböző szenzor miatt - már csak egészen távolról hasonlít egy ma ismert okostelefonra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.