Megosztás felelőtlenül

Ne adjuk oda másnak okostelefonunkat!

A felhasználók jó része nem lát kockázatot telefonja és tabletje megosztásában, pedig az jelentősen megnöveli annak az esélyét, hogy a tárolt adataikat ellopják vagy elveszítsék.

2015.01.21 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos alexisdc

Ma már nem a számítógép, telefon vagy tablet tényleges tulajdonosa az egyetlen ember, aki az adott eszközt internetezésre használhatja. Egy európai felmérés során háromból egy válaszadó nyilatkozott úgy, hogy a készüléke megosztása mindennapos. A válaszadók 29 százaléka a háztartás más felnőtt tagjaival, míg 4 százalékuk a gyermekeivel osztja meg az adott eszközt, de 1 százalékuk a kollégáival vagy más ismerőseivel is osztozik saját eszközén. Megjegyezendő, hogy ez azokra a készülékekre vonatkozik, amelyeket elsősorban internetezésre használnak, ezért ez azt is jelenti, hogy ezeken valószínűleg értékes adatokat, például felhasználói fiókok elérését és jelszavait is tárolhatják, derült ki a B2B International és a Kaspersky Lab közös felméréséből.

A megosztott eszközt védelem nélkül hagyni rendkívül veszélyes - senki nem lehet teljesen biztos abban, hogy más felhasználók kellőképpen tudatában vannak a kiberfenyegetéseknek. Egy tapasztalatlanabb ember akár egy scammer csalijának is bedőlhet vagy esetleg letölthet egy rosszindulatú fájlt. Ugyanakkor, azon válaszadók 32 százaléka, akik megosztják a számítógépüket, telefonjukat, tabletjüket másokkal, nem hajtanak végre előtte semmilyen biztonsági intézkedést, mert "nem látnak benne kockázatot". Csupán a felhasználók 38 százaléka készít biztonsági mentést a fontos adatairól, mielőtt odaadná másnak a készülékét. Míg a megkérdezettek 33 százaléka védi jelszóval az adatait, és 20 százalékuk arra törekszik, hogy egyáltalán ne tároljon ezeken az eszközökön fontos információkat.

"A számítógépünk vagy a telefonunk megosztása megnöveli a malware fertőzés és az adatvesztés kockázatát. Ezért fontos, hogy mindig tegyük meg a megfelelő biztonsági lépéseket mielőtt bárkinek odaadnánk a készülékünket: mindig legyenek biztonsági másolatok a fontos fájlokról, és töröljük azokat az adatokat, amelyek nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe, különösen igaz ez az űrlapokra vonatkozó automatikus kitöltésekre, amelyeket mindenképp célszerű letiltatunk. Valamint használjunk olyan programot, amely védelmet nyújt a kiberfenyegetések ellen" - ajánlotta Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab regionális marketing menedzsere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.