Terror Párizsban

Spamnek álcázták a levelezésüket a terroristák

A cél, hogy az NSA rendszere levélszemétnek higgye és automatikusan kirostálja az üzeneteiket.

2015.01.17 09:00ma.hu

Edward Snowden kiszivárogtatásainak köszönhetően ma már közismert, hogy az Egyesült Államok Nemzetvédelmi Ügynöksége, az NSA folyamatosan gyűjt az adatokat a feltételezett terroristákról – és persze a hétköznapi állampolgárokról is. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy az ügynökség speciális algoritmusokkal szűri az internetes forgalmat, hogy kiválogathassa azokat az információkat, amelyek fontosak lehetnek a számára.

Az NSA informatikai rendszere automatikusan kirostálja az olyan értéktelen üzeneteket, mint például a különféle árukat, szolgáltatásokat ajánlgató spamek. Csakhogy ezt a terroristák is tudják, és fel is használják arra, hogy lóvá tegyék az ügynököket.

Michael Wertheimer, az NSA kutatási igazgatója az American Mathematical Society című lapban közzétett tanulmányában számolt be egy érdekes esetről. Az amerikai hatóságok nem sokkal a 2001. szeptember 11-i New York-i támadás után átvizsgáltak néhány tálib harcosok által hátrahagyott laptopot. Egyetlen angol nyelvű e-mailt találtak rajtuk, amelynek a tárgya következő volt: „Konszolidálja a tartozásait”. Mint később kiderült, az üzenetet a tálib vezérkar küldte.

„Egyértelmű, hogy a küldő és a fogadó fél megpróbálta a spam filterek segítségével elkerülni, hogy elfogják az üzenetváltásukat” – írta Werheimer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.