A kipusztíthatatlan GIF

Pár másodpercbe tömörített Youtube-videók

Ön is unja már, hogy egy weboldal betöltődésénél még egyet kell kattintani, ha meg akarja nézni a videót? Szinte korlátlanok számítógépének erőforrásai? Él-hal a macskás videókért? Ha nem, akkor sem menekül!!

2014.12.15 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Youtube

Az emberiség fejlődését mindig is a lustaság - finomabban szólva a kényelemre törekvés - jellemezte. Míg a középkori kemény robotolást leváltó gépek elterjedése bármilyen korszakban megérthető, addig az olyan fejlesztések már kifejezetten a 21. századi emberek gondjait jelzik, mint a Youtube-videók GIF-fé konvertálásának igénye. Ezzel ugyanis egy plusz kattintást ki lehet iktatni: pár képkockába zsúfolható egy-egy klip kvintesszenciája, amit így külön klikkelés nélkül tud megnézni az, aki rábukkan a mozgóképre.

No de a lényeg! Eddig külső weboldalakat kellett használni ennek a remek lehetőségnek a kiaknázására, ám a minap a videomegosztót üzemeltető Google magáévá tette a GIF-konvertálás folyamatát. Vagyis pár kattintással elkészíthetővé váltak a Youtube-klipeket összefoglaló GIF-et, amiket aztán weboldalakba könnyen be lehet ágyazni.

Ennek használatához be kell jelentkezni a videomegosztóba, majd a kívánt videónál a Megosztás (Share) opcióra kell kattintani. A beágyazásnál és az e-mailes továbbküldési lehetőségnél bukkan elő a GIF-készítés linkje. Egy csúszka segítségével lehet kiválasztani, hogy a klip mely részét szeretnénk folyamatosan ismétlődő módon GIF-be alakítani, akár saját szöveg hozzáadása mellett.

Egyelőre sajnos nem minden Youtube videónál használható a lehetőség, minden bizonnyal szerzői jogi megkötések és/vagy technikai korlátok miatt. Ha viszont általánossá válik, akkor isten óvjon mindenkit az izgő-mozgó virtuális bizgentyűktől - hahó, internet, újabb webes szeméthullám közelít!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.