Captcha

Könnyebb lesz bebizonyítani, hogy emberek vagyunk

Habár a robotok sok feladatot el tudnak végezni helyettünk, bizonyos helyzetekben inkább káros jelenlétük. Ekkor kell bizonyítanunk, hogy emberek vagyunk - ám ez eddig többnyire csak zavaró, nehézkes formában történhetett. A Google azonban közbelépett.

2014.12.04 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Google

Már hosszú évek óta nem lehet úgy bejelentkezni egy fórumba, hogy ne kellene bizonyítanunk emberi mivoltunkat: nem elég csupán egy felhasználónév/jelszó páros, meg kell oldani egy "képrejtvényt" is. A Captcha teszteket kifejezetten azért alkották meg, hogy kiszűrjék a digitális robotokat, azokat az algoritmusokat, melyek például az e-mailcímek összegyűjtését végzik vagy telespammelik a hasznos tartalommal teli virtuális párbeszédeket nem kívánt reklámokkal.

Az eltorzított karaktereket, számokat és betűket azonban gyakran az embereknek sem olyan egyszerű begépelni, különösen nagy hátrányban vannak a látáskárosult internetezők ezen a téren. Ezért a Google végre lépett, és bejelentette "No CAPTCHA reCAPTCHA" kezdeményezését. Ennek keretében mindössze egyetlen kattintást kell tenni a "Nem vagyok robot" ("I am not a robot") szöveg mellett, melyet persze azért komoly ellenőrzés követ. A Google a szolgáltatásba belépni igyekvőt több, igen okos(nak gondolt) algoritmus vizsgálatának teszi ki, melyek fejlett kockázatelemzést követően döntenek arról, hogy vajon emberrel vagy gépi "ellenféllel" van-e dolguk.

Többek között korábbi, Captcha-eredményeket elemeznek, mellyel megállapítható, hogy ki is próbálkozik. Ha ember, akkor könnyített belépési eljáráson kell átesnie a delikvensnek, ha viszont robot, akkor egy sokkal durvább Captcha-kitöltés vár az algoritmusokra.

Ezzel párhuzamosan az amerikai keresővállalat azt is felismerte, hogy az érintőkijelzős mobileszközök használói számára igazán kínszenvedés a Captcha-azonosítás; ezért kifejezetten az okostelefonok és tabletet nyúzó felhasználók számára előrukkolt "érintésbarát" eljárásokkal is. Például egy macska képét mutatva kéri fel a belépni szándékozót arra, hogy a szintén megjelenített képsorból válassza ki azokat, melyek ugyancsak a macskát ábrázolják - csak más szemszögből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.