Olcsóbbak lettek az iPodok

Frissült az iPod termékvonal, itt az iTunes 8 és az iPhone 2.1

Tulajdonképpen a fentiekről mind szó esett már az elmúlt napokban, köszönhetően a pletykaoldalaknak. A sokak által várt ráadás elmaradt, és mivel a befektetők többet vártak, csökken az Apple részvények értéke a tőzsdén.

2008.09.10 08:44Z., ma.hu

Nincs új a nap alatt! - így összegezhetnénk az Apple keddi eseményét, amely magyar idő szerint kedd este hét és nyolc között zajlott le. A pletykaoldalak egészen kivételesen szinte száz százalékos hatékonysággal működtek, alig olvastunk olyan pletykákat, amelyek végül nem váltak valóra.

A száraz számok ismertetése után (iTunes boltban 8,5 millió dal, 125 ezer podcast, 30 ezer TV show, 2600 film és 3000 iPod touch és iPhone alkalmazás van) Steve Jobs bejelentette az első újítást: az iTunes boltjából immár HD formátumban is letölthetővé váltak az amerikaiak kedvenc TV sorozatai, és az NBC társaság tartalmai is elérhetők.

Az első lényegesebb bejelentés az iTunes 8-ra vonatkozott. A korábbi 7.7-es verziót leváltó iTunes új tulajdonságokkal gazdagodott. A legfontosabb ezek közül a Genius, melynek segítségével a felhasználó zenei izlését felhasználva a szoftver stílusban hasonló lejátszási listákat állít össze. Az iTunes teljesen névtelenül elküldi az Apple számára a zenekönyvtárunk tartalmát, és a Genius ebből találja ki, hogy mihez mi illik. Az iTunes ingyenesen letölthető az Apple honlapjáról.

Az iTunes bemutatását követően újra a számoké lett a főszerep. Megtudhattuk, hogy az iPod zenelejátszók terén elért részesedése Amerikában majdnem 74%, a Sandisk 6, a Microsoft Zune 2%-os szeletet tudhat magáénak a tortából.

A számok után Steve Jobs beszámolt az iPod termékvonalat illető változásokról. A kétfajta iPod classicból a nagyobbik (160 gigás) gyártását nem folytatják, a kisebbik (eddig 80 gigás) lejátszó kapacitását 120 gigára növelték. A 120 GB-s iPod classic ára: 249 dollár. Ezt követően az igazgató beszámolt az iPod nanot illető változásokról is.

A negyedik generációs iPod nano háza ovális alakú, ez a lejátszó a legvékonyabb az iPodok történelmében. A lejátszó új felületet és dizájnt kapott, valamint felszerelték egy - nálunk tévesen giroszkópnak hívott - accelerométerrel is, amelynek köszönhetően a filmeket mostmár fektetve is nézhetjük. A Genius funkció az új iPod nanoban is elérhető. Az árak: 8 giga 149 dollár, 16 giga 199 dollár. Az Apple új, in-ear füleseket is a piacra dob, amelyeket mikrofonnal lát el. A fehér fülhallgatók ára 79 dollár lesz.

Ezt követően a Touchról esik szó. A lejátszó némi kozmetikázáson esett át. Megkapta az iPhone hangerőgombjait és hangszóróit. Természetesen itt is lehetőség van a Genius használatára, és - dobpergés - a készülékbe beépült a Nike+ Sport Kit is, amelynek segítségével az esti kocogáskor is igazi geekek lehetünk. A 8 gigás Touch 229, a 16 gigás 299 és a 32 gigás 399 dollárba kerül.
A CEO utolsó ütőkártyaként bejelentette, hogy pénteken az iPhone tulajdonosok letölthetik az új, 2.1-es szoftvert, amely főként a mostani szoftver hiábinak javítását tartalmazza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.