Topon vannak a hackerek

Egy százfős elitklub irányítja a nemzetközi számítógépes bűnözést

Az Europol kiberbűnözés elleni központjának vezetője szerint a "csúcshackerek" többsége Oroszországban él.

2014.10.12 10:00ma.hu

Troels Oerting, az Europol kiberbűnözés elleni központjának vezetője szerint „nagyjából száz” csúcsbűnöző irányítja a menzetközi számítógépes bűnözést. Oerting csütörtökön, a BBC Tech Tent című rádióműsorában nyilatkozva azt mondta, hogy a bűnüldöző szervezeteknek „tehetséges programozók egy meglehetősen szűkös csoportjával” kell megküzdeniük.

Nagyjából tudjuk, kik ők, ha ki tudjuk vonni őket az egyenletből, a szervezeteik összeomlanak” – jelentette ki. A kiberbűnözés elleni központ vezetője hangsúlyozta, hogy a számítógépes bűnözők elleni harc szinte megoldhatatlan nehézségek elé állítja őket. Már csak azért is, mert a tophackerek száma „sajnos tovább nő majd”.

Ma még megbirkózunk a feladattal, de egyre nehezebb a dolgunk, mert a bűnözőknek komolyabb erőforrásaik vannak, ráadásul semmi sem gátolja őket. Csak a kapzsiság és a profit hajtja őket, és olyan sebességgel ontják magukból a kártékony programokat, hogy alig tudjuk tartani velük a tempót” – panaszkodott. Oerting szerint a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a kiberbűnözés szó szerint „határok nélküli” műfaj.

A bűnözőknek már nem kell ideutazniuk, biztonságos távolságból követhetik el a bűncselekményeiket, és emiatt nem használhatjuk a megszokott módszereket arra, hogy elkapjuk őket” – magyarázta. A központ adatai szerint a szervezett számítógépes bűnözés vezetőinek többsége Oroszországban országokban él. Elfogásukat tovább nehezíti, hogy az orosz és európai bűnüldözők közötti együttműködés nem a legrózsásabb, de, ahogy Oerting mondta, „igyekszünk javítani” ezen a helyzeten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.