Nem is vagyunk érdekesek a hackereknek - holott...

Miért veszélyes a Facebook?

A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik mobil eszközök segítségével látogatják a közösségi oldalakat.

2014.09.19 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Kaspersky Lab és a B2B International által végzett közvélemény-kutatás szerint a válaszadóknak csupán kis hányada van tisztában a közösségi hálózatok aktív használatával járó kockázatokkal. A közösségi oldalak látogatása az e-mailek megtekintése és az olvasás után a harmadik helyet foglalja el a népszerűségi listán, a mobil eszközökön pedig a még előkelőbb második helyen áll.

Ugyanakkor a válaszadók 78 százaléka nem gondolja, hogy akár a legcsekélyebb mértékben is felkeltené a hackerek érdeklődését. Minden tizedik felhasználó oszt meg személyes információkat idegenekkel, míg további 15 százalék olyan információkat publikál a közösségi oldalakon, amelyeket a való életben soha nem tenne nyilvánossá. Ráadásul a válaszadók 21 százaléka olyankor is posztol, amikor nyilvános W-Fi hálózaton keresztül kapcsolódik az internetre. Csupán a felmérésben résztvevők 18 százaléka vélekedik úgy, hogy a kelleténél több személyes információt tesz közzé a közösségi oldalakon, és csak 7 százalékuk sorolta a közösségi oldalakhoz tartozó bejelentkezési adatait azon három információ közé, amelynek elvesztésétől a legjobban fél.

A gondatlan felhasználói viselkedés kellemetlen következményekkel járhat. A kiberbűnözők gyakran fésülik át a közösségi hálózatokat a véletlenül közzétett információk után kutatva. Ez segítségükre lehet bűncselekmények elkövetésekor: így például az e-mail-címek felhasználhatók csalásokhoz, míg más információk segítségével jelszavak törhetők fel, vagy meghatározható egy felhasználó tartózkodási helye. Ha pedig hozzáférnek egy felhasználói fiókhoz, további lehetőségekhez jutnak: rosszindulatú hivatkozásokat és fájlokat küldhetnek az áldozat ismerőseinek, személyes adatokat lophatnak el, amelyeket később a feketepiacon értékesíthetnek stb.

A statisztikák azt mutatják, hogy a hackerek érdeklődése a közösségi hálózatok iránt nem lankad. A Kaspersky Security Network adatai szerint 2013-ban a Kaspersky Lab termékei több mint 600 millió esetben akadályozták meg, hogy a felhasználók hamis adathalász weboldalakat látogassanak meg, és ezeknek az oldalaknak több mint 35 százaléka közösségi hálózatokat utánzott. A kutatás ugyancsak megállapította, hogy a felhasználók 40 százaléka kapott már olyan gyanús üzenetet, amelyben arra kérték, kövessen egy ismeretlen hivatkozást vagy töltsön le egy potencionálisan rosszindulatú fájlt, továbbá a felhasználók 21 százaléka kapott már olyan, állítólagosan egy közösségi hálózat által küldött e-mailt, amellyel bejelentkezési adatait próbálták megszerezni.

Forrás: Wikipedia

Annak érdekében, hogy ne váljunk áldozatává a közösségi oldalakra specializálódott csalóknak, ajánlott betartani néhány szabályt. Használjunk erős jelszavakat, és kapcsoljuk ki az automatikus kiegészítés funkciót, különösen akkor, ha okostelefonról vagy tabletről jelentkezünk be! Érdemes korlátozni a közösségi hálózatokon közzétett információ mennyiségét; osszuk fel "barátainkat" több csoportra, így a nagyon személyes jellegű információkat meg tudjuk osztani csak azokkal, akikben igazán bízunk.

Ne töltsünk le fájlokat, ne kattintsunk hivatkozásokra, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy ki küldte őket és miért! Mielőtt megadjuk a bejelentkezési adatainkat, győződjünk meg róla, hogy nem egy hamis oldalon vagyunk, amelyet azonosítónk és jelszavunk ellopására hoztak létre.

Amikor csak lehet, használjunk titkosított kapcsolatot, és az első utunkba eső hotspoton keresztül csatlakozva az internetre ne lépjünk be felhasználói fiókjainkba. És ami a legfontosabb, gondoskodjunk arról, hogy megfelelően védett legyen az az eszköz, amellyel bejelentkezünk a közösségi oldalakra: használjunk jelszót az eszközhöz való hozzáféréshez és futassunk rajta egy megbízható biztonsági megoldást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.