Google Chrome

Böngésző a Google-tól

Microsoft? Internet Explorer. Apple? Safari. Mozilla Alapítvány? Firefox. És természetesen Opera. Hiányzik valaki? Persze - a Google. De csak mostanáig. Itt a Chrome - a nyílt forráskódú böngésző, amely az egyszerű kezelőfelületet kifinomult technológiával párosítja.

2008.09.03 12:43Z., ma.hu

A Google útjára indítja a Chrome-ot, nyílt forráskódú böngészőszoftverét, amelynek célja, hogy egyszerűbbé és élvezetessé tegye az internetezést a világ bármely részén élő felhasználók számára. A béta verzió több mint 40 nyelven tölthető le.

Az internet kezdeti korszakában a weblapok leginkább szöveget tartalmaztak, azonban napjainkra a világháló egy olyan platformmá fejlődött, ahol a felhasználók együtt dolgozhatnak barátaikkal és kollégáikkal, dokumentumokat szerkeszthetnek, videókat nézhetnek, zenéket hallgathatnak, pénzügyeiket kezelhetik, és emellett még sok másra is lehetőségük nyílik. A Google Chrome a jelenkor követelményeinek megfelelően és a jövő alkalmazásait szem előtt tartva lett kifejlesztve.

"Elképzelésünk szerint a böngésző ablak az internetre, egy eszköz, ami a felhasználókat összekapcsolja kedvenc oldalaikkal és alkalmazásaikkal - és mi nem akarjuk eltakarni előlük a kilátást" - mondta Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője. "Úgy, mint a klasszikus Google kereső, a Chrome egyszerű kezelőfelülete is egy kifinomult, napjaink világhálójára tervezett megoldást rejt."

A Google Chrome-ot úgy alkották meg, hogy a felhasználók könnyen meg tudják keresni a számukra érdekes tartalmakat és problémamentesen navigálhassanak ezek között. A kombinált kereső- és címsor segítségével a felhasználók pillanatok alatt eljuthatnak azokra a weboldalakra, ahova szeretnének, gyakran csupán néhány billentyű leütésével. Az újonnan megnyitott üres lap tartalmazza a leggyakrabban látogatott oldalak listáját, a legutóbbi kereséseket és a könyvjelzőket, ezzel téve könnyebbé a weben való böngészést.

A Google Chrome erőssége az egyszerre több folyamatot kezelni képes platform, amely stabilitásával és biztonságosságával segíti használóját. Minden böngészőlap egymástól függetlenül, különválasztva működik, így ha az egyik lefagy, az nem lesz hatással a többire, tehát a munka a Chrome újraindítása nélkül is folytatható. A Google létrehozott egy új JavaScript motort, a V8-at, ami nem csak felgyorsítja napjaink webes alkalmazásait, hanem olyanok megszületését is lehetővé teszi, amelyek a mostani böngészőkkel nem működhetnének.

A Google Chrome nyílt forráskódú projektként indul útjára. A Google szándéka ezzel a további funkciók kifejlesztése mellett az, hogy a jövő böngészőit a Chrome alapjául szolgáló technológiák piacra vitelével segítse. A Google Chrome Windows operációs rendszerekkel kompatibilis változata a http://www.google.com/chrome honlapról tölthető le. A Mac- és
Linux-felhasználók által használható verziók az elkövetkező hónapokban
fognak megjelenni. A nyílt forráskódú Chromium projektet érintő
további információkért látogasson el a www.chromium.org weboldalra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.