Lélektan

Megsérthette a tudományos kutatás alapelveit a Facebook vitatott kísérlete

A Cornell Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közreműködésével végzett kutatás során a Facebook 2012 januárjában egy héten át manipulálta a hírfolyamot.

2014.07.04 16:20MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Megsérthette a tudományos kutatás bizonyos alapelveit a Facebook vitatott lélektani kísérlete - ismerte el a vizsgálat eredményeit publikáló Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóirat.

A washingtoni székhelyű folyóirat főszerkesztője, Inder Verma szerint azzal, hogy 2012-ben egy héten át manipulálta mintegy 700 ezer, a tesztben való részvételéről mit sem sejtő felhasználójának a hírfolyamát, a Facebook megsérthette a tudományos kutatás egyes alapelveit.

A profitorientált vállalatnak, amely saját szolgáltatási feltételei szerint működik ugyanakkor nem kötelessége tartania magát ezekhez az alapelvekhez. A Verma szokatlan szerkesztői közleményére azután került sor, hogy Sheryl Sandberg, a Facebook főnöke a hét közepén elnézést kért, mert a tanulmányt "rosszul kommunikálták" a nyilvánosság felé.

A Cornell Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közreműködésével végzett kutatás során a Facebook 2012 januárjában egy héten át manipulálta a hírfolyamot. Azt a tézisüket próbálták igazolni, hogy az emberek hangulata "járványszerűen" terjed annak függvényében, hogy mit olvasnak. Csaknem 700 ezer Facebook-használó volt tudtán kívül részese a tesztnek.

Az eredményeket egy hónappal ezelőtt közölte az amerikai tudományos akadémia folyóirata, ám a vizsgálat miatt csupán az elmúlt napokban robbant ki botrány, miután különböző blogokon és a The New York Times, illetve a The Atlantic című lapok hasábjain is megkongatták a vészharangot, hogy a Facebook tudtuk nélkül "kísérleti patkányként" kezelte az embereket.

A brit és francia adatvédelmi szervek vizsgálatot indítanak, hogy történt-e törvénysértés. Mindeközben a Facebook egyik volt munkatársa a The Wall Street Journal című amerikai napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a közösségi portál adatkutató csapata az elmúlt években több száz tesztet végzett és tanulmányt készített a résztvevők tudta, vagy konkrét belegyezése nélkül, kihasználva, hogy a felhasználói adatokat szabadon fel lehet használni kutatási célokra.

A volt alkalmazott szerint a csapat szinte teljesen szabad kezet kapott a munkában és a most ismertetett lélektani tesztnél jóval "kiterjedt kísérleteket végzett" az emberek viselkedésének befolyásolása céljából.

A Facebook adathasználatra vonatkozó előírásai szerint a kaliforniai vállalat "belső műveletekhez, köztük hibajavításhoz, adatelemzéshez, teszteléshez, kutatáshoz és szolgáltatás-fejlesztéshez" is igénybe veheti a felhasználók adatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.