Nem kívánt klónozás

Hogyan kerüljük el, hogy lemásolják a bankkártya adatainkat?

Ha még nem döntötte el, hogyan fogja fizetni a családi nyaralás során felmerülő költségeket, akkor nem árt, ha gondosan előre megtervezi, mert az utazások során sokszor összefuthatunk igen kreatív, bankkártya klónozásra szakosodott bűnözőkkel is.

2014.06.07 10:05Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos phanlop88

A PoS (Point of Sale) eszközök a külföldi országokban is nagyon népszerűek, a brazíliai Central Bank szerint a kifizetések mintegy 70 százalékát hitel- és bankkártyákkal indítják. Továbbá a világ legtöbb országában szinte mindenhol fizethetünk a kártyánkkal.

Annak ellenére, hogy sok hír látott napvilágot a chippel ellátott bankkártyák biztonsági hibáiról, nem szabad elfelejteni, hogy ezek még mindig biztonságosabbak és nehezebb őket klónozni, mint a mágnescsíkkal elátott társaikat. Amennyiben még nem rendelkezünk ilyen kártyával, érdemes utazás előtt beszerezni egyet.

Európa számos országában, valamint Észak-Amerikában fizetésnél egyszerűen sokan odaadják a bankkártyájukat az éttermek és az üzletek dolgozóinak, azonban ez veszélyes lehet. Ha lehet, akkor inkább ne adjuk oda a kártyánkat ismeretleneknek, mert sok esetben igencsak pórul járhatunk. Kérjük meg a személyzetet, hogy biztosítsanak számunkra mobil fizetési terminált.

Legyünk óvatosak véletlen találkozások vagy balesetek során, amelyek esetén akár egy pillanatra is felügyelet nélkül maradhat a kártyánk. Ha ez mégis megtörténne, akkor minden esetben nézzük meg, hogy biztosan a saját kártyánkat kaptuk-e vissza. Azonban ha kétségeink vannak efelől, akkor inkább jelentsük a bankunk felé a problémát.

PoS és PIN-pad vírusok
Az úgynevezett Chupa Cabra vírus és a Trojan-Spy.Win32.SPSniffer víruscsalád számos fajtája fedezhető fel például Brazília és több ország területén is, köszönhetően a PIN-pad eszközök népszerűségének. Ezek az eszközök mindig csatlakoztatva vannak egy számítógéphez, és USB-n vagy soros porton keresztül kommunikálnak az elektronikus átutalási (EFT) szoftverrel. A trójai megfertőzi a számítógépet, és egyszerűen leszívja az ezeken a portokon keresztül továbbított bankkártya adatokat.

A PIN-t, megadása után azonnal titkosítják, többnyire tripla DES titkosítással. Azonban a Track1 típusú adatokat (hitelkártya-szám, lejárat ideje, szervízkód és CVV) és a nyilvános chip adatokat a régebbi, elavult eszközök hardverében nem titkosítják. Ezeket közönséges szövegként továbbítják a PC-re, USB-n vagy soros porton keresztül. Márpedig ezen adatok megszerzése elég a hitelkártya klónozásához.

Mindig kövessük figyelemmel a bankkártyánk forgalmi kimutatását, hogy időben értesüljünk az összes tranzakciónkról, és azonnal informáljuk bankunkat, ha valami gyanúsat észleltünk. Ahol csak lehetséges, mindig próbáljunk vezeték nélküli PoS eszközön keresztül fizetni, amely sokkal biztonságosabb, mint a régi, USB-vel vagy soros porton keresztül csatlakoztatott eszközök.

"Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig legyünk óvatosak, ha ATM-ből veszünk fel pénzt vagy bankkártyával fizetünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a bűnözők körülöttünk vannak, az utcán vagy akár egy zsúfolt bankban. Egy teljesen ártalmatlannak tűnő turistának kinéző, papucsos férfi is lehet az, aki a helyzetet kihasználva egyszerűen felhelyezi az apró kémkamerát egy ATM-re. Legyünk óvatosak akkor is ha véletlen nekünk jönnek, és azonnal ellenőrizzük fizetéskor, hogy a visszakapott kártyánk a sajátunk-e." - mondta Fabio Assolini, a Kaspersky Lab Global Research & Analysis Team vezető biztonsági kutatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.