Vírusirtó vírus

A történelem legérdekesebb vírusai

Az egyik számítógépes vírus már 25 éve is a marihuána legalizálását követelte, egy másik pedig csak szombatokon aktivizálta magát.

2014.04.01 17:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A történelem első ismert számítógépes vírusa az ártalmatlan Creeper volt, amelyet 1971-ben jegyzett fel az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik munkatársa. Ez a primitív féreg más számítógépek hálózatára csatlakozott, ahol a következő üzenettel jelent meg: "Én vagyok Creeper: Kapj el, ha tudsz.". A Creeper a globális számítógéphálózatot használta fel saját kódjának terjesztésére. Képes volt arra, hogy magától belépjen modemen keresztül egy hálózatba és átküldje egy másolatát a távoli rendszerre, amely még nem okozott kárt a számítógépes rendszerekben.

A Stoned nevű vírus egy újabb ártalmatlan és viccesnek mondható vírus volt, amelynek fő célja egy üzenet terjesztése volt a felhasználók felé. A Stoned vírust először 1988-ban Új-Zélandon azonosították. A vírus eredeti változata - hasonlóan a Crepeer-hez - nem okozott kárt a felhasználók számítógépein. Egyszerűen csak megjelent egy üzenet a kijelzőn a következő szöveggel: "Your computer is now stoned. Legalise Marijuana."

A "Prank" nevet méltán viselő vírus kifejezetten Windows 98 operációs rendszer felületére alkottak meg. A vírus egyik érdekessége, hogy csak szombatonként volt aktív, amikor is a felhasználó teljes kijelzőjét elfoglalta.

A Cruncher vírusról is kiderült, hogy teljesen ártalmatlan, hiszen a fájlok tömörítésén túl más egyebet nem csinált. Csupán a vírus elindulása után a számítógép merevlemezén 2352 bájt szabadított fel. Sőt kiderült, hogy a Cruncher az akkor nagyon népszerű DIET 1.10 segédprogram algoritmusát használta - amely egy teljesen legális tömörítő program volt -, így megfertőzve a felhasználók fájljait.

A Welchia vírus (más néven Nachi) is a jó cselekedeteiről vált híressé. Ez volt a számítógépes fenyegetések egyik legszokatlanabb férge. Bár az alkotók rosszindulatú vírusként akarták megalkotni, azonban a Welchia valójában semmilyen kárt sem okozott. Éppen ellenkezőleg, segített eltávolítani a veszélyes Blaster férget a rendszerből. A Welchia behatolt a számítógép egyik legális programjának sebezhetőségén keresztül, majd ellenőrizte a Blaster féreg jelenlétét, amelyet - pozitív eredmény után - megállított a működésében és törölte a rosszindulatú fájlt a merevlemezről. Ezt követően még leellenőrizte a rendszert és a sebezhetőségeket, amelyen keresztül behatolhatott a féreg, javította azokat és végül megsemmisítette önmagát.

"Ezek a példák inkább viccesek, mint sem ártalmasak, sőt nevezhetjük őket hasznosnak is, hiszen nagyon ritkák és már el is tűntek a mindennapokból. A modern vírusírók már nem számítógépes csínytevők vagy zöldfülű hackerek. Ma gyakorlatilag minden vírust a célból hoznak létre, hogy ellopják a pénzünket vagy bizalmas adatokra tegyenek szert" - mondta Alexander Gostev, a Kaspersky Lab Global Research & Analysis Team vezető biztonsági szakértője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.