Mobiltelefonos vírusok

Három fertőzési kísérlet minden felhasználóra

Tudta, hogy tavaly közel 145 ezer mobiltelefonos vírust azonosítottak?

2014.02.28 19:15Szilágyi Szabolcs - ma.hu

2013-ban a Kaspersky Lab kutató közel 145.000 rosszindulatú mobil vírust azonosítottak, amely több mint háromszorosa az előző éves adatokhoz képest, amikor is mindösszesen 40.059 egyedi károkozót észleltek. A tavaly észlelt mobil vírusok 98,1 százalékával androidos készülékeket céloztak.

Körülbelül 4 millió rosszindulatú alkalmazást terjesztettek és használtak a kiberbűnözők, amellyel szintén az androidos készülékeket célozták. Összesen 10 millió rosszindulatú alkalmazást azonosítottak 2012 és 2013 között. Az első öt ország, ahol a legtöbb felhasználót támadták meg Oroszország (40%), India (8%), Vietnám (4%), Ukrajna (4%) és az Egyesült Királyság (3%) területén azonosították.

"Ma a legtöbb banki trójai támadás Oroszország és a Független Államok Közösségének országait érinti. Azonban ez a trend nem biztos, hogy sokáig így is fog maradni, mivel a kiberbűnözők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak Európa és más országok felé is. Hiszen például ott van a Perkel, amely egy Android trójai és az európai bankokat célozza, míg a Wroba egy koreai kártékony program" - mondta Victor Chebyshev, a Kaspersky Lab vírus elemzője.

A legtöbb mobil vírus a felhasználók pénzét célozta 2013-ban
A mobil vírusok módosult verzióinak célja az adathalászat, valamint a bankkártyás adatok lopása, amelyek száma 20 százalékkal növekedett. 2013-ban 2.500 banki trójai fertőzési kísérletet azonosítottak, amelyeket sikeresen blokkoltak is.

A banki trójaiak messze a legveszélyesebb mobil rosszindulatú programok a felhasználók számára. Kimutatható, hogy 2013-ban számos vírus a felhasználók pénzét célozta, amely jelentősen növelte a felhasználók pénzügyi veszteségeit. Az androidos operációs rendszert érintő támadások magas száma mögött a rendszer architektúrája, valamint egyre növekvő népszerűsége állt 2013-ban. Továbbá az elmúlt évben a banki trójaik száma ugrott meg a legnagyobb mértékben, ugyanis 2013 elején még csak 67 ismert trójairól tudtak, míg 2013 végén ez a szám már elérte 1321 egyedi mintát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.