Ami most a zsebében van, az csak abakusz

Most jön csak igazán az okostelefonok kora!

Mintha Trabantból Porschébe ülne át, olyan változást hoz az Nvidia legújabb mobilplatformja. Az évtized elejéhez képest százszoros (!) teljesítménynövekedés.

2014.01.06 14:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Bejelentette legújabb, Tegra K1 névre keresztelt, 192 magos mobil chipjeit a távol-keleti vállalat. Miért fontos ez? A lapkák igazi bestiák: az Nvidia Kepler GPU-jára támaszkodnak, az asztali számítógépek egyik legerősebb grafikus processzorára. A vállalat vezetője, Jen-Hsun Huang szerint ezzel a mobil eszközök elérték a hagyományos desktop PC-k teljesítményét.

A Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n lezajlott bemutató szerint az új, 32 és 64 bites chipek valósághű grafikus megjelenítésre képesek. Ezt Huang az Epic Games következő generációs játékmotorjával, az Unreal Engine 4-gyel demonstrálta; ennek keretében egy szoba és egy emberi arc fotorealisztikus megjelenítéssel (renderelésével) döbbentve meg a nézőket.

Új piacokon
De miért van szüksége erre a piacnak, és miért kell ez a termék úgy, mint egy falat kenyér, az Nvidiának? Nos, az asztali számítógépek piaca folyamatosan szűkül, pont a mobil eszközök térnyerése miatt. Az okostelefonok és tabletek egyre erősebbé válnak, előnyük a könnyű hordozhatóság és a hétköznapi digitális teendők ellátásának egyszerűségében rejlik. Vagyis bárhol, bármikor írhatunk e-mailt, olvashatunk weboldalakat, kommunikálhatunk a külvilággal, anélkül, hogy akár egy laptopot is magunkkal kellene cipelnünk.

Az Nvidia az elmúlt pár évig viszont főként az asztali PC-kből élt, elsősorban Geforce videokártyáiból hozva profitját. Ahogy azonban a mobil platformok erősödni kezdtek, bevezették Tegra névre keresztelt mobil fejlesztésüket, mely kifejezetten a hordozható eszközöket célozza. 2011-ben igen ambiciózus célt tűztek ki maguk elé: 2015-re (azaz jövőre) az akkori teljesítmény százszorosát ígérték. Úgy tűnik, ez meg is fog valósulni, és ebben a vízióban nem csak az Nvidia hisz: a Microsoft Surface és a Google Nexus 7 tabletek egyaránt Tegra alapokra épülnek, de számos telefongyártó - például az LG - is alkalmazza a zöldek fejlesztéseit.

Nem maradhatnak ki az autók sem
A vállalat itt nem áll meg; a több lábon állás jegyében az autóiparral is kacérkodik. A mögöttünk álló egy-két évben már több megállapodást is kötött olyan nagy nevekkel, mint a BMW, az Audi vagy az elektromos járgányairól ismert Tesla. A Tegra K1 VCM (vehicle computing module, nagyjából: járműbe szánt számítógépes modul) szuperszámítógépes teljesítményt hoz négykerekű járműveinkbe. Olyan feladatokat lehet majd általánossá tenni a döbbenetesen megnövelt feldolgozási teljesítménynek, mint például a gyalogos-észlelés vagy a vakfolt-figyelés. Huang szerint a sofőrsegítő (driver assistance) lehetőségek kibővülésével a vezetés elindul az automatizálás útján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.