Turla vírus

Újra szívatják az amerikai hadsereget

A G.I. Joe-k több mint egy évig takarították az amerikai hadsereg elleni legsúlyosabb kibertámadást. Most hasonló eset van kibontakozóban.

2014.03.14 19:15Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az Agent.BTZ vírus 2008-ban az Egyesült Államok Központi Parancsnokság helyi hálózatait fertőzte meg a Közel-Keleten, amelyet akkor "az amerikai hadsereg számítógépeit érintő, a történelem legsúlyosabb támadásának" neveztek. A Pentagon szakemberei mintegy 14 hónap alatt tudták rendbe tenni az Agent.BTZ által okozott károkat. A féreg már 2007 környékén képes volt vizsgálni a számítógépek bizalmas információit és adatokat küldeni, egy távoli C&C szerver segítségével.

A Kaspersky Lab először 2013 márciusában szerzett tudomást a Turla elnevezésű számítógépes kémkedési akcióról, amikor is a cég szakemberei egy igen kifinomult rootkitet ("Sun Rootkit" vagy másnéven "Snake") vizsgáltak. A kutatás során a Kaspersky Lab szakértői néhány érdekes kapcsolatot fedeztek fel a Turla és a többfunkciós Agent.BTZ között. Az Agent.BTZ féreg úgy tűnik, hogy több, későbbi súlyos támadásokat indító számítógépes kémprogramot is inspirált, beleértve a Red Octobert, a Turla-t, valamint a Flame/Glauss-t.

Figyelembe véve ezeket a tényeket, nyilvánvaló, hogy a négy számítógépes kémkedési akció fejlesztői részletesen tanulmányozták az Agent.BTZ működését, továbbá azt, hogy milyen fájlneveket használ, amely modellként szolgálhat az új kémprogramokkal és vírusokkal foglalkozó fejlesztőknek. Ezek alapján felmerül a kérdés, hogy van-e közvetlen kapcsolat ezen kiberkémkedési eszközök fejlesztői között?

"Nem lehet következtetést levonni ezekből a tényekből. [..] Ugyanakkor vannak olyan bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy a Turla 2006-tól indult útjára, még mielőtt az Agent.BTZ-ről bármit is tudtunk volna, amely újabb nyitott kérdéseket hagyott maga után" - mondta Aleks Gostev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője.

Az Agent.BTZ féregnek számos módosult változata volt. Ma a korszerű védelmi megoldások blokkolják minden formáját. A Kaspersky Lab adatainak köszönhetően látható, hogy 2013-ban az Agent.BTZ-t közel 100 országban, 13.800 rendszerben azonosították, amelyekből arra lehet következtetni, hogy valószínűleg több tíz ezer USB-meghajtót fertőzött meg az Agent.BTZ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.