Világszerte csökkent

Szinte csak nálunk nőtt a személyi számítógépek eladása tavaly

Az uniós pénzek felhasználásának gyorsítása miatt számos informatikai projekt valósult meg, de hozzájárult az is, hogy az ünnepi időszakra több gyártó is árengedményt adott a vásárlóknak.

2014.02.03 08:59MTI

Tavaly 545 ezer darab személyi számítógépet (PC) értékesítettek Magyarországon, 4,3 százalékkal többet, mint 2012-ben, miközben a világban 10 százalékkal kevesebb PC-t adtak el az egy évvel korábbinál - írta a Világgazdaság az IDC (International Data Corporation) piackutató vállalat adatai alapján.

A lap hétfői számában Bagi Bence, az IDC Magyarország elemzője elmondta, hogy különösen a negyedik negyedévben nőtt a PC-értékesítés, 21 százalékos volt a bővülés. Nootebookból 135 ezret, asztali gépből 56 ezret adtak el, ez 5,2, illetve 90 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

Az elemző szerint ez főként annak köszönhető, hogy az uniós pénzek felhasználásának gyorsítása miatt számos informatikai projekt valósult meg, de hozzájárult az is, hogy az ünnepi időszakra több gyártó is árengedményt adott a vásárlóknak. Bagi Bence az idén szerény mértékű növekedésre számít a magyarországi PC-piacon, ennek oka részben az uniós projektek folytatása, részben pedig mert az üzleti szektorban jelentős mértékű az elhalasztott készülékcsere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.