IDC

Csökkentek a PC-eladások az első negyedévben

A CEE térség 20,8 százalékos visszaesést szenvedett el, a Közel-Keleten és Afrikában viszont csak 14 százalékkal csökkentek az eladások.

2013.04.21 13:20MTI

Az egyre inkább a táblagépek felé forduló fogyasztói kereslet, illetve a vállalatok visszatartott beruházásai miatt a személyi számítógépek (PC) eladása 20,2 százalékkal esett vissza az első negyedévben a 2012-es hasonló időszakhoz képest az európai, a közel-keleti és az afrikai (EMEA) térségben - írta az amerikai IDC piackutató vállalat elemzésében.

Az EMEA térségben az első negyedévben 21,8 millió személyi számítógépet értékesítettek, míg egy évvel korábban 27,3 milliót. Hordozható kivitelű személyi számítógépekből az idén 13,6 millió darabot adtak el, 20,6 százalékkal kevesebbet mint tavaly, asztali készülékekből pedig 8,3 milliót, 19,6 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban.

"Miközben a személyiszámítógép-eladások csökkennek, a személyes használatú számítástechnikai eszközök bővülő termékpalettája és az egy személyre jutó eszközök számának növekedése a számítástechnikai eszközökre fordított összes kiadások 15 százalékos növekedését vonta maga után 2012-ben. Az idei első negyedévben is kétszámjegyű százalékos növekedésre lehet számítani" - mondta Chrystelle Labesque, EMEA Personal Computing kutatásvezető az IDC-nél.

A nyugat-európai személyiszámítógép-eladások az idei első negyedévben sorban a harmadik negyedévben mutattak visszaesést, 22,3 százalékosat.

Kelet- és Közép-Európában (CEE), a Közel-Keleten és Afrikában az értékesítések 17,5 százalékkal csökkentek, az eladott eszközök összesen valamivel több mint 10 millió példányra estek az idei első negyedévben. Ezen belül a CEE térség 20,8 százalékos visszaesést szenvedett el, a Közel-Keleten és Afrikában viszont csak 14 százalékkal csökkentek az eladások.

"Átalakulóban van a személyi számítógépek piaca. A választék manapság nagyobb mint valaha, legyen szó akár kiviteli formáról vagy operációs rendszerekről. Az olyan új technológiák mint az érintőképernyő és az ultrabook kivitel már felkeltették a vásárlói érdeklődést és viszonylag nagy forgalmat generálnak, de a magas ár még mindig inkább meglévő készülékeik megtartására és kivárásra készteti a lakossági és vállalati vásárlókat egyaránt. Míg a lakossági szegmensben a dizájn, a márka, az elérhető alkalmazások és az ár egyaránt döntési tényezőnek tekinthető, a vállalati szektor egyelőre még óvatosan mérlegeli a meglévő opciókat" - mondta Chrystelle Labesque.

A számítógép gyártók rangsorában a Hewlett-Packard megőrizte vezető szerepét, bár 4,039 millió készülék eladása után részesedése 21,7 százalékról 18,5 százalékra csökkent az idei első negyedévben. A második helyen 2,595 millió készülék eladásával a Lenovo áll, 8,5 százalékról 11,9 százalékra megemelkedett piaci részesedéssel.

Az Acer csoport 2,374 millió készüléket értékesített az EMEA-térségben az első negyedévben, részesedése 12,5 százalékról 10,9 százalékra csökkent. A Dell részesedése 9,8 százalékról 10,2 százalékra emelkedett 2,228 millió személyi számítógép eladásának köszönhetően, ami a negyedik helyet biztosította számára az eladási rangsorban.

Az ASUS 1,712 millió készüléket értékesített, részesedése pedig 8,6 százalékról 7,9 százalékra csökkent.

A többi számítógépgyártó együttesen 8,869 millió készüléket értékesített az idei első negyedévben az EMEA-térségben, részesedésük ezzel a 2012 első negyedévi 38,9 százalékról 40,6 százalékra emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.