7 százalékkal több támadás

Naponta 315 ezer vírus!

Idén a számítógépek közel felét legalább egyszer támadás érte. És ön biztonságban érzi magát az interneten?

2013.12.19 15:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu

2013-ban a számítógépek 41,6 százalékát érte támadás legalább egyszer, amely 6,9 százalékpontos emelkedést jelent az előző évhez képest, állítja a Kaspersky Lab, saját felmérésére alapozva. A támadások sikerességének érdekében a kiberbűnözők 2013-ban több mint 10 millió egyedi hosztot használtak, amely 60,5 százalékkal több az előző évhez képest. Ami a rosszindulatú internetes forrásokat illeti, ez évben az Egyesült Államok és Oroszország adott otthont a legtöbb ilyen típusú fenyegetésnek.

2013-ban láthattuk, hogy egyre jobban tovább növekszik a mobilokat érintő biztonsági kérdések köre, amely annak is köszönhető, hogy a támadások eddig nem látott szintet értek el, figyelembe véve a fenyegetések nagyságát és kifinomultságát. A legtöbb rosszindulatú mobil alkalmazás a felhasználók pénzét, valamint személyes adatát célozta, de mindezt sokkal kifinomultabb eszközökkel. Ami a platformokat illeti, ebben az évben is az Android volt a fő célpont, amely az ismert vírusok 98,05 százalékát vonzotta.

A Kaspersky Lab idén, naponta 315 000 új rosszindulatú fájlt azonosított, amelyeknek száma 2012-ben még csak 200 000 volt. A cég termékei átlagosan 4.659.920 támadást védtek ki nap mint nap az online térben. A böngésző-alapú támadások száma 2013-ban 1,7 milliárd(!)volt, amelynek alapján az elmúlt két évben csaknem megduplázódott a támadások száma.

104.427 új rosszindulatú módosított programot azonosítottak a szakértők mobil felületeken, amely 125 százalékos emelkedés az előző évhez képest. 2013 októberében 19.966 egyedi rosszindulatú mobil mutációt azonosítottak, amelyeknek 50 százalékát a Kaspersky Lab mindössze egy hónap alatt azonosította.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?
2013 tapasztalatainak alapján, 15 ország került be a magas kockázati csoportba, ami a webböngészés kockázatát illeti. Oroszország, Ausztria, Németország, valamint számos további volt szovjet tagállam és több ázsiai országban 41-60 százalék között volt a Kaspersky Lab felhasználók által jelentett webes támadások száma.

Az Obad trójai volt talán 2013 leginkább figyelemre méltó felfedezése, amely többféle módszerekkel terjedtek, beleértve a mobil botneteket. Ez a rosszindulatú vírus talán a legsokoldalúbb mobil támadó az eddig azonosított vírusok közül, amelynek három speciális jegye is van: backdoor, SMS trójai és botnet képességek. Így tehát nem túlzás azt mondani, hogy az Obad svájci bicskája a rosszindulatú programoknak, amely a támadások technikájának teljes tárházával rendelkezik. A Kaspersky Lab termékei csaknem 3 milliárd rosszindulatú támadást azonosítottak a felhasználók számítógépein, amelyeknek köszönhetően összesen további 1,8 millió nemkívánatos programot regisztráltak a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.