Szellemi tulajdonjogi problémák miatt

Kinyitott, majd be is zárt a kínai keresőóriás új online áruháza

A kínai keresőóriás, a Baidu csütörtökön webáruházat nyitott, ám kevesebb mint 24 órán belül - szellemi tulajdonjogi problémák miatt - kénytelen volt bezárni.

2013.11.01 15:25MTI

A Baidu eredeti szándéka szerint lehetőséget adott elektronikus fájlok, így videók, fotók, dokumentumok, valamint zenék adásvételére a szolgáltató elektronikus fizetési platformján, a baifubaón keresztül.

Hamarosan kénytelen volt azonban belátni és elismerni, hogy nem rendelkezik a felhasználók által feltöltött valamennyi fájl szerzői tulajdonjogával, bár felhő alapú operációs rendszerének szabályzata szerint nem is köteles azok ellenőrzésére.

A kereső bizalmi alapon hirdette meg új szolgáltatását, azt kérve a felhasználóktól, hogy tiszta forrású fájlokat töltsenek fel. Egyben azt ígérték, hogy a szerzői jogokat illető panaszok esetén letiltják a feltöltött forrás használatát. Jogászok ugyanakkor már előzetesen jelezték, hogy nagy a veszélye a visszaéléseknek, s figyelmeztetésük megalapozottsága rövid időn belül beigazolódott.

A kínai Google-ként emlegetett Baidunak nem ez volt az első szerzői jogok megsértésével kapcsolatos ügye. 2005-ben a Universal Music, a Warner Music és a Sony BMG perbe fogta a kínai céget, mert jogsértő módon kínálta zenéik letöltését.

A bíróság végül a jogtulajdonosoknak adott igazat, és kötelezte a Baidut arra, hogy fizessen jogdíjat a szerzői jogvédelem alatt álló termékekért. 2011-ben neves kínai írók vádolták meg a Baidut azzal, hogy "ellopja", s Wenku nevű irodalmi adatbázisában jogellenesen teszi ingyenesen letölthetővé szellemi tulajdonukat. 2012-ben a vállalat kénytelen volt 145 ezer jüant (5,2 millió forint) fizetni az íróknak, amiért nem tett hatékony lépéseket védelmükben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.