Nincs engedély

"Lekapcsoltak" egy orosz honlapot a Pussy Riot klipje miatt

"Trágár nyelvezetre" hivatkozva az orosz hatóságok megvonták a működési engedélyt a Roszbalt nevű információs weboldaltól, ugyanis a honlap közzétette a Pussy Riot nevű punkzenekar egyik videoklipjét.

2013.11.01 00:28MTI
http://www.freedigitalphotos.net

Az illetékes moszkvai bíróság az ítélettel a Roszkomnadzor, az orosz hírközlési, információs és médiafelügyelet kérését teljesítette - közölte a Rapszi orosz internetes jogi és bírósági információs portál.

A Roszbalt nevű weboldalt a múlt héten már pénzbüntetés fizetésére kötelezték, amiért "káromkodásokat" tartalmazó videoklipeket osztott meg honlapján.

Az egyik felvételen a Pussy Riot legújabb dala hallható, amely többek között Igor Szecsinről, a Rosznyefty orosz állami olajcég elnökéről szól - mondta Iana Morozova, a Roszbalt főszerkesztő-helyettese a moszkvai Echo rádió honlapján elérhető egyik interjúban (Szecsin köztudottan Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese.)

A zenekar tagjai közül két fiatal nő jelenleg kétéves börtönbüntetését tölti, amiért tavaly februárban Putyin elnököt bíráló, úgynevezett punk-imát adtak elő a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban.

"Miután figyelmeztetést kaptunk a Roszkomnadzortól, eltávolítottuk a videofelvételeket internetes oldalunkról. Nem sokkal később beidézett minket a bíróság" - közölte Morozova.

"A bíróságot nem érdekelte az álláspontunk (...) A Roszkomnadzor érveit hallgatta meg, és így hozott döntést" - tette hozzá Nyikolaj Uljanov, a Roszbalt főszerkesztője. Amilyen gyorsasággal megszületett a döntés, az politikai indokokat sejtet - tette hozzá Uljanov.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet közölte, hogy az orosz hatóságok döntése "rendkívül veszélyes precedenst teremt az orosz információszabadság területén". A Roszbalt nem csupán az aránytalanul súlyosan büntető törvény, hanem egy abszurd módon működő és igazságtalan jogi eljárás áldozata is, a weboldalt ugyanis elfogadhatatlan bizonyítékok alapján és olyan tartalom miatt ítélték el, amelynek nem szerzője - hangsúlyozta az RSF.

Larisza Afonyina, a Roszbalt vezérigazgatója a mostani döntést kommentálva a portálon közzétett nyilatkozatában jelezte: az internetes oldal az eddig megszokott módon folytatja munkáját, sőt új és érdekes tartalmat kínál majd olvasóinak. Hangsúlyozta: mivel a bírósági határozat ellen fellebbezést fognak benyújtani, korai még "leírni" a Roszbaltot. De ha mégsem sikerül tömegtájékoztatási eszközként a színen maradnia, a továbbiakban "információ-elemző internetes forrásként" folytatja majd tevékenységét - jelentette ki a vezérigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.