Moszkvától távol

Javító-nevelő táborokba szállították a Pussy Riot együttes két tagját

Az orosz fővárostól távol eső javító-nevelő táborokba szállították a hétvégén a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban "punkimát" tartó Pussy Riot együttes két tagját.

2012.10.22 11:00MTI

A huszonkét éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a huszonnégy esztendős Marija Aljohina szombaton indult útnak, hogy a táborokban letöltse kétéves büntetését: egyikőjük az Urál-hegységben lévő Perm, a másik a fővárostól 500 kilométerre lévő Mordovia körzetében.
   
Augusztusban a női együttes három tagját első fokon két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték. Az ítélet szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követtek el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban maszkot viselve, gitárokon játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt.
   
Az együttes harmadik tagja, Jekatyerina Szamucevics esetében azonban a fellebbviteli bíróság október 10-én felfüggesztette a büntetés végrehajtását.
   
Az Egyesült Államokban és Európában heves visszatetszést váltott ki az  együttes tagjai elleni eljárás, mert abban a véleménynyilvánítás korlátozását látják. Putyin elnök ugyanakkor helyesnek minősítette a bíróság döntését. Szerinte megengedhetetlen ugyanis, hogy az együttes tagjai "aláássák az orosz társadalom alapjait és értékeit, megpróbálják megsemmisíteni az országot".
    
A védőügyvédek szerint az elnök kijelentései nyomásgyakorlást jelentettek a fellebbvitelei bíróságra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.