Gartner

Már több okostelefon fogy a világpiacon, mint hagyományos

Az okostelefonos operációs rendszerek piacát az Android vezette 79 százalékos piaci részesedéssel a második negyedévben. A második helyezett Apple iOS piaci részesedése 14,2 százalékra csökkent.

2013.08.14 15:23MTI
Fotó: MTI

Az amerikai Gartner informatikai és távközlési piackutató vállalat adatai szerint a második negyedévben az okostelefonok világpiaci értékesítési száma meghaladta a hagyományos mobiltelefonokét.

A piacot a dél-koreai Samsung Electronics tartja a markában: a második negyedévben minden negyedik eladott mobiltelefon és közel minden harmadik okostelefon Samsung gyártmány volt.

A második negyedévben a világpiacon összesen 210 hagyományos mobiltelefont és 225,3 millió okostelefont értékesítettek a gyártók. A Samsung ebből 71 millió okostelefont értékesített, a hagyományos mobiltelefonokkal együtt pedig összesen 107 millió készüléket.

Az egykori piacvezető a Nokia az összesített értékesítési rangsorban 61 millió eladott példánnyal a második helyen áll, de ezt a helyezést szinte kizárólag az alacsony nyereségtartalmú hagyományos készülékeknek köszönheti. Egy évvel korábban a Nokia még 83 millió készüléket adott el.

Az okostelefonos operációs rendszerek piacát az Android vezette 79 százalékos piaci részesedéssel a második negyedévben az egy évvel korábbi 64,2 százalék után. A második helyezett Apple iOS piaci részesedése pedig 14,2 százalékra csökkent 18,8 százalékról ugyanezen idő alatt.

A Microsoft Windows Phone piaci részesedése 3,3 százalékra emelkedett 2,6 százalékról és ezzel átvette a harmadik helyezést a rangsorban a BlackBerry operációs rendszerétől, melynek 2,7 százalékra csökkent a részesedése 5,2 százalékról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.