A lista élén

Kínáé a leggyorsabb szuperszámítógép

Kínai kutatók által fejlesztett szuperszámítógépet minősítettek hétfőn a világ leggyorsabb számítástechnikai rendszerének.

2013.06.17 14:44MTI

A világ 500 legerősebb számítógépes rendszerét felsoroló TOP500 lista szerint a Kínai Haditechnológiai Egyetem által kifejlesztett Tianhe-2 33,86 petaflop/másodperc sebesség elérésére képes.

Ez majdnem kétszeresen szárnyalja túl az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Ridge-i Nemzeti Laboratóriumában működő Titan elnevezésű gépet, amely 17,59 petaflop/másodperc sebességével immár csak a második helyen áll.

A Tianhe-2-vel Kína 2010 novembere után tért vissza a ranglista első helyére az akkori világelső Tianhe-1A típusát követően. A Tianhe-1A jelenleg a lista tízedik helyét foglalja el.

Egy másik amerikai szuperszámítógép, a Sequoia is egy hellyel hátrébb, a harmadik helyre csúszott a listán a maga 17,17 petaflop/s teljesítményével, őt a japán "K" elnevezésű számítógép (10,51 petaflop/s) és a szintén amerikai Mira (8,59 petaflop/s) követi.

Ezzel együtt is vezet az Egyesült Államok a szuperszámítógépes rendszerek terén, hiszen a lista több mint felét foglalják el az amerikai fejlesztésű gépek. Az országok rangsorában Kína jelenleg a második helyen áll 65 pozíció elfoglalásával, megelőzve Japánt, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot

"Az Egyesült Államok továbbra is vezető ország marad a szuperszámítógépek fejlesztése terén, de az előnye csökken" - mondta Horst Simon, a TOP500 szerkesztője, az amerikai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium igazgatóhelyettese. Véleménye szerint az elkövetkező egy évtizedben ezen a téren világszerte várhatók változások.

Simon szerint a most még lemaradó országok - mint India vagy Brazília - várhatóan növelik a beruházásaikat, Kína pedig a fejlődő országok számára a szuperszámítógépes rendszerek beszállítójává válhat.

"Jelentős változások előtt állhatunk, amennyiben több ország folytatja iparosodását és felismeri a szuperszámítógépek értékét" - tette hozzá Simon.

A TOP500-as listát 1993 júniusa óta évente két alkalommal vizsgálják felül, az jelenleg a világ szuperszámítógépeinek elfogadott rangsorának tekinthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.