Asimov álma

A jövőben szuperszámítógépek jelzik előre a forradalmakat?

Nincs messze, hogy valóra váljon Isaac Asimov orosz származású amerikai sci-fi író álma, és valóban jósolhatóak legyenek a jövő történelmi-politikai eseményei. Asimov Az Alapítvány című sorozatában a pszichohistória nevet adta a jövőbelátás tudományának. A valóságban természetesen nem egy tudományágról van szó, hanem egy cikkeket százmilliós nagyságrendben feldolgozni képes szuperszámítógépről.

2011.09.17 09:00sabater - ma.hu

Egy százmillió cikket feldolgozni képes számítógép megjósolta a líbiai és egyiptomi forradalmakat, tehát az úgynevezett „arab tavaszt”, írja a BBC News a Frist Monday újságra hivatkozva. Igaz, a kutatás egyelőre visszamenőleges, azaz „utólag” jósoltatták meg a géppel, hogy mi fog történni, de a kutatást vezető illinois-i egyetem professzora, Kalev Leetrau szerint nemsokára lehetségessé válik, hogy egyes jelentős történelmi-politikai változásokat valóban előre jelezzenek.

A gép által feldolgozott 100 millió cikk különböző forrásoktól származik: a számítógép a helyi média mellett szemlézte többek közt a New York Times archívumát egészen 1945-ig visszamenőleg. Alapvetően kétféle információra volt kíváncsi a gép keresője: a helyszínre és a cikkekben előforduló hangulatfestő szavakra, azaz a „szép”, „jó”, a „rettenetes”, „borzasztó” vagy hasonló kifejezésekre. Ennek alapján pedig megállapították, hogyan változik egy ország vagy város „hangulati görbéje” az idő során. A módszer feltételezi, hogy ha a belföldi és a külföldi sajtóban megjelenő elégedetlenség elér egy bizonyos szintet, akkor forradalmi változásokra kell számítani egy országban.

Egyiptomban például a Mubarak eltávolítását előidéző forradalmat megelőzően olyan mélyre süllyedt a hangulati görbe, mint csupán kétszer az elmúlt harminc évben – az ezt megelőző két süllyedés ideje egybeesett az 1991-es amerikai bombázásokkal a Kuvaitban tartózkodó iraki csapatok ellen és Irak 2003-as amerikai megszállásával. A kutatásvezető az eredemények alapján nem fukarkodott az öndicsérettel: szerinte az általa kidolgozott rendszer jobb információkat szolgáltat egy ország állapotáról, mint az amerikai hírszerzés.

Leetrau szerint ez azért lehet, mert a kormány Egyiptom-szakértőinek meggyőződése volt, hogy ha az elmúlt harminc évben semmi nem történt Mubarakkal, akkor az amerikai elnök támogatását maga mögött tudva a továbbiakban sem fog. De a tennessee-i egyetemen elhelyezett számítógép kimutatta, hogy az egyiptomi elnök körül sokkal sebesebben fogy a levegő, mint ahogy a szakértők gondolták volna. A gép hasonló bizonyossággal „jelezte előre” a líbiai forradalmat és az 1990-es évek elején lejátszódott balkáni konfliktusokat. Ezzel szemben például Szaúd-Arábiában, ahol – többek között az általános jólét miatt – nem következett be eddig semmiféle fegyveres konfliktus vagy felkelés, a hangulati kilengések sokkal kisebb mértékűek voltak.

Leetrau szerint a számítógép képes lett volna arra is, hogy érdemi információkat szolgáltasson a közelmúltban megölt Oszama Bin Laden terroristavezér tartózkodási helyéről. Bin Ladernről a többség azt gondolta, hogy Afganisztánban bújkál, ugyanakkor a neve sokkal többet forgott a médiában Észak-Pakisztán kapcsán, ahol végül 2011 májusában rátaláltak. A kutatásvezető professzor szerint a számítógép segítéségével 200 kilomteres körzeten belül „be lehetett volna lőni”, hol tartózkodik a többek között a World Trade Center elleni támadás megszervezésével is gyanúsított Al-Kaida-vezér.

Azonban a számítógép egyelőre csak arra képes, hogy már megtörtént eseményeket jelezzen, aminek a politika vagy a katonai hírszerzés egyelőre nem sok hasznát veszi. Azonban Leetrau egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a közeljövőben médiaelemzéssel váljanak jósolhatóvá történelmi-politikai fordulatok. Leetrau máris dolgozik a technológia fejlesztésén, szerinte amit a számítógépe csinál, nagyban hasonlít a tőzsdei algoritmusokhoz, bár a professzor jobb szereti találmányát az időjárás-jelentéshez hasonlítani. Leginkább az értékelés miatt: Leetrau szerint ugyanis a meteorológia sem tökéletes, de lényegesen jobb, mint ha csak véletlenszerűen találgatnánk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.